Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на река Дунав

Снимка: moew.government.bg

Днес, 29 юни, държавите по дунавското поречие отбелязват за 19-а поредна година Международния ден на река Дунав. На тази дата през 1994 г. в София е подписана Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав. Десет години по-късно започва отбелязването на Международния ден на река Дунав, като целта е да се привлече общественото внимание към значението на ресурсите на втората по дължина река в Европа за регионите. 

В чест на празника, страните по поречието организират множество инициативи, посветени на опазването на реката и притоците ѝ. Тази година, под мотото "Открий Дунав", в рамките на тържествата в българските градове край реката, сред които Видин, Русе, Белене, Козлодуй и Силистра, днес се провеждат фестивали и конкурси посветени на опазването на реката, която бележи по-голямата част от северната граница на България. 


Във Видин и през тази година са подготвени концерти и светлинно шоу, а в Лом се провежда мащабна кампания, чиято цел е насърчаването на разделното събиране на отпадъци и недопускане замърсяването на реката и притоците ѝ. Големият празник в Лом е съпроводен и с много концерти, състезания и изложби. В Долни Цибър са предвидени колоездачен пробег и образователни дейности на брега на реката. В Белене фестивалът, посветен на Дунав продължава четири дни, с много концерти, състезания и занимания за малки и големи. Община Козлодуй организира рибен фестивал, а също и работилница за изработване на цветни пана от пластмасови капачки. На козлодуйския бряг е предвидено и зарибяване с есетрови риби, както и акции за почистване на крайречни територии. 

В Байкал са предвидени наблюдения на птици, изследване на вода от реката и приложни работилници. В Никопол, освен традиционните художествени и музикални надпревари, през тази година ще има и състезание с хвърчила. В Свищов, в рамките на кампанията "Да изчистим Дунав заедно" ще се проведат множество образователни и екологични дейности, насърчаващи разделното събиране на отпадъците, състезания с каяци и други. В Русе, Държавната опера провежда специален концерт, като преди това в града са организирани редица образователни инициативи, концерти, викторини.

Снимки: moew.government.bg, БНР - Видин


Още от категорията

Лаптопи, Wi-Fi зони и интерактивни дисплеи за училищата в навечерието на новата учебна година

123 училища в различни общини ще получат над 1500 преносими компютри преди началото на новата учебна година, съобщиха от образователното министерство. Лаптопите се предоставят по националната програма “Информационни и комуникационни технологии в системата..

публикувано на 14.08.22 в 11:27

Младежи от Варна помагат на свои връстници в избора на професия

Как да изберем най-добрата професия за себе си? С какво трябва да се съобразим при избора си на кариерно развитие? Достатъчно ли ще бъде наученото в клас при търсенето на работа? Отговорите на тези и други въпроси ще дадат младежи от Варна, участници..

публикувано на 14.08.22 в 11:05

818 новозаразени с коронавирус

През последното денонощие са установени 818 случаи на коронавирус от направените 3127 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 26% от пробите са дали положителен резултат. 67% от новозаразените не са ваксинирани. Най-много нови случаи..

публикувано на 14.08.22 в 09:32