Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Показват творби на 17 именити български творци от ХХ век в Пловдив

10
Снимка: Градска Художествена Галерия - Пловдив

Произведения на утвърдени творци от ХХ век ще радват пловдивчани и гостите на града в Галерия "2019". Културното пространство беше открито в годината, когато градът беше Европейска столица на културата, а до 28 юли ще бъде дом за произведенията на 17 именити български художници. Сред тях са творби на Алцек Мишев, Вежди Рашидов, Иван Кирков, Чавдар Петров, Калина Тасева и др..


"С уговорката, че това са само малка част от тези, които заслужават да бъдат включени, подбрах авторите заради смелостта им да бъдат свободни, да отстояват себе си и идеите си и да бъдат максимално почтени в изкуството" – споделя в интервю за БНР-Пловдив кураторът на изложбата Ваня Трингова. 


Снимки: Градска художествена галерия - Пловдив

По публикацията работи: Иван Петров

Галерия

Още от категорията

Роди се "Контейнер" за култура в градска среда

До един от социално най-полюсно приеманите паметници в последните месеци – този на Съветската армия в София, се откри ново пространство за култура в градска среда. Откритата кутия, която напомня на телевизионен екран, се явява отговор на различната,..

публикувано на 14.08.22 в 10:15

Изложба представя българското културно наследство в чужбина

Учени от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН са обходили и проучили десетки места в Турция, Гърция, Република Северна Македония, Сърбия, Румъния, Албания, Русия, Италия, Унгария и Чехия, свързани с българското..

публикувано на 10.08.22 в 07:15

Изложба с керамика от Чехия гостува в Бургас

Изложбата на известния чешки дизайнер на изделия от порцелан и керамика Роман Шедина остава част от културната програма на Чешкия център в България. След гостуването си в София, тя може да бъде разгледана и в Бургас до края на август. Експозицията е..

публикувано на 07.08.22 в 08:10