Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Джулай морнинг – черноморската традиция продължава

10
Снимка: БГНЕС

Посрещането на първото юлско утро на българското Черноморие, под звуците на музиката, се превърна в зареждащ със светлина и положителни чувства ритуал, спазван и предаван от поколение на поколение. Макар и повлияно от световното хипи-движение и волния дух на 60-те през отминалия ХХ век, посрещането на първите юлски слънчеви лъчи се спазва единствено в България. Началото е поставено преди 42 години в морската столица Варна, след което се премества още по на североизток към живописния Камен бряг. Там, в продължение на десетилетия, главно действащо лице в богатата музикална програма беше вокалистът на рок-групата Uriah Heep Джон Лоутън, който напусна този свят през 2021 година на 29 юни.

Джон Лоутън
Традицията, придобила популярност сред българите като „July Morning“ ще бъде спазена и тази година, в местността „Огънчето“ край Камен бряг, с изпълнения на български рок банди като „Red House”, „Do Sho Band“, „Drive your life“, „Антифриз“ и „Sheky and Тhe band“. Специален гост на събитието е легендарният вокалист на „Rainbow“, „Alcatrazz” и „Michael Schenker Group” – Doogie White, който заедно с българската рок група „John Steel“ ще изнесе едночасов концерт, с част от най-големите световни рок хитове. С настъпването на изгрева той ще изпълни емблематичната песен на „Uriah Heep“ от 1971 г. „July Morning“.  Концертът започва час преди полунощ и ще продължи до 6:00 часа сутринта.

Първите слънчеви лъчи ще докоснат черноморския ни бряг при нос Шабла – най-източната точка на България. Именно там, много любители на дивата природа и почитатели на романтичните изживявания на палатка също ще посрещнат изгрева под звуците на музиката. 


Сред тях е и Никита Георгиев, който е привлечен от красотата на този район и не за първи път ще посрещне първото юлско утро на морския бряг:


"Хората, които летуват на Северното Черноморие идват с палатки. Тук е къмпинг зона и се получи много хубаво, защото всички се събрахме на зазоряване. Имаше и концерт. Усещането беше невероятно – да видиш как изгрява слънцето и как всички хора се радват. Това естествено беше преди Короната, ще видим сега как ще се развият нещата. Надявам се повече хора да дойдат на нашето Черноморие, вместо да пътуват някъде другаде.“


Една от основните забележителности на нос Шабла е най-старият и най-висок морски фар по българското Черноморие, построен през 1856 г. 


Непосредствено до него е Шабленската Тузла, известна с лековитата си кал, и местността Малкото море, където тази година ще се проведе и концертът, посветен на първия юлски изгрев, организиран от СНЦ "Клуб на варненските музиканти", със съдействието на община Шабла:

"Традиция стана да се посреща първото юлско утро и в Шабла – отбелязва кметът на града Мариян Жечев. – Откъде е тръгнала – дали от варненския плаж, дали от Камен бряг все още е спорно, но хората на свободния дух, които търсят непринудената атмосфера, посрещат първото юлско слънце именно тук."


На сцената край брега ще се качат много български рок изпълнители, сред които "Фара Бенд",  The Rock Bulgaria, Rockfire и др., няма да мине и без емблематичната песен "July Morning":

"Идвам тук от 4-5 години – отбелязва Надежда Велкова, която идва специално за Международния турнир по петанк, организиран за 18-а поредна година от Спортен клуб по петанк "Лазур" – Шабла. – Харесват ми хората, настроението, играем петанк, събираме се с приятели. Били сме и на посрещането на изгрева на 1 юли. Беше много приятно, изкарвахме цяла нощ на плажа, танцувахме и пеехме с изпълнителите на плажа. Беше чудно!“


По Южното Черноморие също се готвят да посрещнат изгрева – от красивия плаж до устието на река Камчия, където специални гости са шведският продуцент Axel Boman, британските диско класици Crazy P Soundsystem,DJ Holographic от Детройт, през Бургас и курорта Свети Влас, до Созопол, където посрещането на първото юлско утро е със специалното участие на група "Акага".

Снимки: Дарина Григорова, БГНЕС, pronewsdobrich.bg

Галерия

Още от категорията

Българският кораб “Рожен” превози украинско зърно до Равена

Товарният кораб "Рожен", контролиран от компанията "Параходство Български морски флот” и плаващ под малтийски флаг, акостира в италианското пристанище на Равена. На 5 август той потегли от украинското пристанище Черноморск с 15 хил. тона царевица...

публикувано на 13.08.22 в 16:28

Пет вековни дървета в парк "Странджа" ще получат статут на защитени

Нови пет вековни дървета на територията на природен парк „Странджа” предстои да бъдат обявени за защитени. Те се намират на територията на община Царево, съобщиха от управата на резервата. Три са от вида Странджански дъб (Лъжник) (Quercus..

публикувано на 13.08.22 в 10:25

Десет жертви на коронавируса, 1024 новозаразени

През последното денонощие са установени 1024 случаи на коронавирус от направените 5030 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 20,5% от пробите са дали положителен резултат. 69% от новозаразените не са ваксинирани. Най-много нови..

публикувано на 13.08.22 в 09:27