Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пловдив почита с изложба най-големия дарител в българското здравеопазване

Снимка: Регионален Исторически музей – Пловдив

През 2022 г. се навършват 160 години от рождението на Димитър Петров Кудоглу, известен като най-големия дарител за българското здравеопазване. По този повод в източния край на градината "Цар Симеон" в центъра на града е подредена специална изложба от 20 пана, чието официално откриване е на 4 юли (понеделник). 

Мястото не е избрано случайно – отсреща, където днес е Централната поща на Пловдив, преди се е намирал "Домът на благотворителността и народното здраве", създаден от Димитър Кудоглу през 1927 г., за да могат бедните да се лекуват безплатно от най-опасните болести за обществото по онова време – туберкулозата, венерическите болести и детската смъртност, уточняват от Регионалния исторически музей – Пловдив.

Димитър Петров Кудоглу е роден на 21 август 1862 г. в българското село Габрово, в Беломорска Тракия. Наследява от дядо си търговията с тютюн, като многократно увеличава семейното богатство. След 1903 г. се премества в Дрезден – един от европейските центрове за търговия със суров тютюн.


Дарителските акции на Кудоглу започват в началото на 20 век с осигуряването на сграда за лечебница и заплащане на лекаря, за да лекува безплатно неговите съселяни в Габрово. След опожаряването на селото през 1913 г. от гръцките войски, той подпомага своите съселяни – бежанци в Пловдив. По време на войните в първите десетилетия на м.в. неговите дарения за войници, за безплатни ученически трапезарии и "Червения кръст" надхвърлят 1 000 000 лева. 

По-късно основава фонд в БАН на негово име за издаване на литературни трудове. Финансира следването в Европа на даровити млади българи, издържа в дома си в Дрезден цигуларката Недялка Симеонова.

Предприемачът насочва благотворителните си инициативи към здравеопазването с мисълта, че по този начин помага, за да се създаде физически и морално здраво бъдещо поколение. През 1927 г. той реализира идеята си за създаване в Пловдив на здравно заведение от диспансерен тип, където бедните да се лекуват безплатно от най-добрите български лекари. До 1944 г. дарените от него средства за лечебницата надхвърлят 41 000 000 лева. Несъмнено това е най-голямото дарение за българското здравеопазване, а здравното заведение предизвиква възторга на десетки европейски вестници и специалисти. 

Димитър Кудоглу умира в Пловдив през 1940 г., а в годините на социалистическата власт в страната ни делото му потъва в забрава, припомнят от Регионалния исторически музей.

Снимки: Регионален исторически музей – Пловдив, архив

Още от категорията

Лаптопи, Wi-Fi зони и интерактивни дисплеи за училищата в навечерието на новата учебна година

123 училища в различни общини ще получат над 1500 преносими компютри преди началото на новата учебна година, съобщиха от образователното министерство. Лаптопите се предоставят по националната програма “Информационни и комуникационни технологии в системата..

публикувано на 14.08.22 в 11:27

Младежи от Варна помагат на свои връстници в избора на професия

Как да изберем най-добрата професия за себе си? С какво трябва да се съобразим при избора си на кариерно развитие? Достатъчно ли ще бъде наученото в клас при търсенето на работа? Отговорите на тези и други въпроси ще дадат младежи от Варна, участници..

публикувано на 14.08.22 в 11:05

818 новозаразени с коронавирус

През последното денонощие са установени 818 случаи на коронавирус от направените 3127 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 26% от пробите са дали положителен резултат. 67% от новозаразените не са ваксинирани. Най-много нови случаи..

публикувано на 14.08.22 в 09:32