Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Актуализацията на бюджета на България за 2022 г. е факт

Без ДДС за хляба до 1 юли 2023 година

Снимка: БГНЕС

След многочасово заседание в последния ден на юни депутатите приеха окончателно актуализацията на държавния бюджет.

"В тази тежка политическа обстановка парламентът прояви необходимата доза отговорност. Бюджетът е трудно изпълним, но изпълним, заложиха се много антикризисни мерки и за домакинствата, и за пенсионерите, и за бизнеса с цената на електроенергията" - заяви финансовият министър Асен Василев след приемането актуализиранната финансова рамка на страната за настоящата година.

Асен Василев

Народното събрание одобри помощ от 25 ст. (0,13 евро) за литър гориво, което физическо лице ще зарежда в лекия си автомобил от 1 юли, валидно за всяко зареждане до 50 литра. Компенсацията ще важи за бензин А-95, дизел без добавки, втечнен нефтен газ и природен газ.


Заложените приходи са 34,1 млрд. лв. (17,4 млрд. евро) - със 760 млн. лв. (388 млн. евро) повече от предложените от правителството, а разходите са 21,1 млрд. лв. (10,7 млрд. евро) при първоначално заложени 20,4 млрд. лв. (10,4 млрд евро). Увеличава се лимитът на новия държавен дълг от 7,3 млрд. лв. (3,7 млрд. евро)на 10,3 млрд. лв. (5,3 млрд. лв.) заради очакваните приходи от ДДС и инфлацията. Повишава се и размерът на държавните гаранции, насочени към дружествата “Булгаргаз” и “Булгартрансгаз”. 

Беше прието хлябът и брашното да не се облагат с ДДС. Мярката ще се прилага до 1 юли 2023 г. за доставка на хляб и брашно с място за изпълнение на територията на страната и при внос на стоки на територията на страната.

Приети бяха и текстове, с които ще могат да се увеличат заплатите на служителите в Народното събрание на основата на икономии в неговия бюджет. Бяха гласувани също допълнителни средства за възнаграждения в различни ведомства, сред които МВР и сферата на образованието.

Финансовият министър уточни, че депутатите са допълнили с  760 млн. лева предварително заложените от правителството 2 млрд. лева за антикризисни и антиинфлационни мерки.

"Силно се надявам този бюджет да помогне на всички българи да посрещнем кризата и тези турбулентни времена малко по-спокойно. Това е бюджет, който от едната страна запазва социалната компонента, от друга дава възможност да се направят необходимите социални разходи, така че хората, които са в най-неравностойно положение да посрещнат всички кризи, които са ни връхлетели", посочи финансовият министър.

Съставил: Диана Цанкова

Снимки: БГНЕС

По публикацията работи: Марта Рос Монтаня

Още от категорията

Иван Шишков

Газовият интерконектор с Гърция ще влезе в експлоатация привилегировано

Междусистемната газова връзка Гърция-България ще ползва най-големи привилегии, за да бъде въведена най-скоро в експлоатация , съобщи министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков на техническа среща с участващите в изграждането проектанти,..

публикувано на 08.08.22 в 12:09

Очакват се първите евросредства за възстановяване и за иновации

Първите пари по Плана за възстановяване се очакват тази есен, заяви пред "Нова телевизия" служебният вицепремиер за еврофондовете Атанас Пеканов. Те ще са за 1,3 милиарда евро и България ще ги поиска до края на август. До два месеца Еврокомисията..

публикувано на 08.08.22 в 10:18

Българският кораб "Рожен" е отплавал от украинското пристанище Черноморск

След петмесечен престой на пристанище "Черноморск" в Украйна, товарният кораб "Рожен", на компанията "Параходство Български морски флот", е отплавал рано тази сутрин от украинското пристанище Черноморск, съобщи МВнР. Благодарение на ежедневна..

публикувано на 05.08.22 в 11:15