Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Велинград отбелязва празника си с богата културна програма

Снимка: velingrad.bg

На 2 юли, с тържествено отбелязване на Деня на Велинград, за 49-ти път ще бъдат открити Велинградските празници на културата. Честването започва в 9:00 часа с божествена света литургия в храм „Успение Богородично”, след която ще бъде открит XII Международен фестивал за млади изпълнители на популярна музика и танци „Дъга над Клептуза”.

Специално за жителите и гостите на града сдружение „За теснолинейката” са организирали пътуване „С малкия влак в деня на Велинград”, който ще бъде посрещнат на ж.п. гарата в 10:15 часа.

Началото на културните празници е от 19:00 часа, пред сградата на общината, откъдето по традиция ще тръгне парад-дефиле с Представителен духов оркестър и мажоретен състав „Димитър Мечев” към пл. „Николай Гяуров”.

На официална церемония ще бъдат връчени плакети на удостоените със званието „Почетен гражданин на Велинград“ - Златното момиче и олипмпийска шампионка по художествена гимнастика Лаура Траатс, проф. д-р Христо Хайденски и посмъртно София Ключкова. Празничната вечер ще завърши със спектакъла „С Велинград в сърцето”, а специален гост-участник в първия ден от празниците е Владимир Ампов-Графа.

Снимки: Община Велинград, БГНЕС.
По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Панаир на солта се провежда днес в Бургас

В границите на Бургас, в преддверието на Черно море, се намира крайморското Атанасовско езеро. На 12 август 1980 г. дългото близо 9 км. езеро е обявено за национален резерват, с цел опазване и съхранение на  редките видове птици, които го обитават...

публикувано на 13.08.22 в 08:05

Камен бряг и Яйлата привличат влюбените в романтичните изгреви

Тюркоазено море, недостъпни скали и степна растителност – подобни диви гледки изобилстват на север от Варна, където по добруджанското плато пътят постепенно се издига към Камен бряг и Яйлата. Високите им брегове, приютили многобройни пещери,..

публикувано на 04.08.22 в 08:05

България ще участва в Световното изложение ЕКСПО 2025 в Осака

Правителството одобри участието на България в Световното изложение ЕКСПО 2025 в гр. Осака, Япония. Държавата ще изгради павилион с площ от 600 кв. м. "Участието ни в Световното изложение ЕКСПО 2025 в Осака ще даде благоприятна възможност за..

публикувано на 01.08.22 в 18:42