Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изложба представя двайсет забележителни жени в архитектурата

| обновено на 04.07.22 в 13:33

Изложбата „Госпожо архитект“, която днес се открива в градската градина пред Народния театър, представя двадесет портрета на жени с принос към архитектурата на XX век. Тя се организира от Гьоте-институт България и фондация „Български архитектурен модернизъм“.

Експозицията на открито чертае паралели между българския и германския контекст за първите жени в професията. Понякога те са пионерки, вдъхновени от модернизма или социалните движения, а друг път - убедени феминистки и все по-често успешни предприемачи.

Откриването на изложбата ще бъде придружено от архитектурна разходка из центъра на София. Подробности за изложбата ще научите тук.

Още от категорията

48-часов фестивал радва жители и гости в старата част на Велико Търново

Все повече стават селищата у нас, чиито централни квартали преживяват своеобразен ренесанс, превръщайки се в зони, където изкуство, култура и качествена храна се съчетават в съвършен коктейл от емоции. София, Пловдив, Варна, Габрово са само част..

публикувано на 16.08.22 в 11:23

Роди се "Контейнер" за култура в градска среда

До един от социално най-полюсно приеманите паметници в последните месеци – този на Съветската армия в София, се откри ново пространство за култура в градска среда. Откритата кутия, която напомня на телевизионен екран, се явява отговор на различната,..

публикувано на 14.08.22 в 10:15

Изложба представя българското културно наследство в чужбина

Учени от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН са обходили и проучили десетки места в Турция, Гърция, Република Северна Македония, Сърбия, Румъния, Албания, Русия, Италия, Унгария и Чехия, свързани с българското..

публикувано на 10.08.22 в 07:15