Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

След превземането на Луганска област руската армия настъпва в Донецк

Украински военни обстрелват настъпващите руски части в околностите на Лисичанск, 3 юли 2022 г.
Снимка: Reuters

Украинската армия съобщи, че е изтеглила последните си части от Лисичанск, за да не попаднат в обкръжение. От генералния щаб в Киев подчертават, че за да постигнат успех, не са достатъчни само стоманена воля и патриотизъм, но са нужни материално технически ресурси, предава УНИАН. Руската армия е преминала река Северски Донец и настъпва в Донецка област, от която контролира над 45%. От Лисичанск основните удари са насочени към Славянск и Краматорск.

Лидери от десетки страни и ръководители на международни организации се събират на 4 и 5 юли в град Лугано, за да обсъдят възстановяването на Украйна. Целта е да се изготви "план Маршал", който да влезе в сила дори под руския обстрел.

Германия обсъжда със съюзниците предоставянето на гаранции за сигурност на Украйна, като се подготвя за времето след края на руската агресия, каза пред ARD германският канцлер Олаф Шолц. Германия е една от страните, които правят най-много за предоставяне на военна помощ за Украйна, заяви Шолц и оправда закъсненията на доставките с нуждата от обучение на украинските военни в Германия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00