Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЕК е сигнализирана за нарушаване на правата на българите в Молдова

Ангел Джамбазки
Снимка: БГНЕС

Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки сигнализира Европейската комисия за нарушени права на българите в Молдова. Това съобщават от пресцентъра на партията. Повод за сигнала е решението на правителството на Молдова за сливане на Тараклийския държавен университет с Държавния педагогически университет в Кишинев. Според Ангел Джамбазки това е пряко нарушение на споразумение между България и Молдова, според което само при взаимно съгласие на двете страни могат да бъдат внасяни промени и допълнения.

В сигнала му до Европейската комисия се посочва, че подготвяната административна промяна ще лиши от самоуправление българската общност в Молдова. Тараклийският университет е свързан със съхраняването на културната самобитност на българската общност и решението за сливане ще навреди на облика и ролята на учебното заведение, смята евродепутатът.

Джамбазки отбелязва, че в Молдова живеят около 100 хиляди българи, като естествен техен център в последните 200 години е Тараклия.

Още от категорията

Ученици от Болградската гимназия с видео за Деня на независимостта на Украйна

"Болградската гимназия "Г. С. Раковски" поздравява всички с Деня на независимостта на Украйна!!! Страната ни е свободна и непобедима! Младостта на Украйна е нейното бъдеще и то ще бъде прекрасно!“, - това е част от песента от видеото "Ние сме..

публикувано на 25.08.22 в 11:34

Експерти и представители на вузовете обсъждат проблеми в обучението на българските общности зад граница

Днес от 11 часа в Изпълнителната агенция за българите в чужбина ще се проведе среща на представители на български висши училища, приемащи студенти по ПМС 103 за образователната дейност сред българите в чужбина. В срещата ще участват и експерти от Дирекция..

публикувано на 25.08.22 в 07:05

Как българите в Болград се готвят да посрещнат празника на града си

Столица на бесарабските българи – така наричат украинския Болград, чието име идва от българските думи "бол" – изобилие, и "град". На 25 август градът ще отбележи 201-ата годишнина от своето основаване. Както винаги – празнично, макар не с..

публикувано на 24.08.22 в 11:55