Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Молдова призоваха за съхраняването на Тараклийския университет

Снимка: tdu-tar.md

Българите в Молдова отправиха призив до президентите на България и Молдова Румен Радев и Мая Санду за съхраняването на Тараклийския университет. Документът беше приет единодушно на Извънредно събрание на българите в Молдова в аулата на учебното заведение. Те посочиха, че с решението си молдовските власти нарушават Споразумение между България и Молдова.

"Молим исканията и надеждите на българското етническо малцинство в страната да бъдат взети под внимание и да намерят дължим, подобаващ отговор у представителите на съответните структури, в противен случай смятаме да използваме правото си да се борим с всички легални, законни методи за съхраняване на Тараклийския държавен университет", се казва в приетия днес документ, цитиран от БТА. Той ще бъде пратен и до дипломатическата мисия на ЕС в Кишинев и други международни организации. 
По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хор Yasna Voices

Хор Yasna Voices изпълнява българска музика в Ню Йорк

Първият български женски ансамбъл в Ню Йорк Yasna Voices е част от програмата на фестивала La Casita в Линкълн Център в Ню Йорк. Последният фестивален ден, в който ще участва Yasna Voices, започва в 16,30 ч., събитието е с вход свободен. "Благодарим на..

публикувано на 21.07.24 в 14:57

"Коледа през юли" събира българите в Аделаида

Празничен обяд под мотото "Коледа през юли" организира днес Българското културно-просветно дружество в Аделаида, Австралия. Това съобщи БТА, позовавайки се на публикация във Фейсбук на настоятелството на българското сдружение. "В последната неделя на юли..

публикувано на 21.07.24 в 12:07
София и Ирина Кушлеви

Основателките на училище "Зора" в Ричмънд: Да пазим корените и българския си дух!

През 2014 г. в град Ричмънд, столицата на щата Вирджиния в САЩ, започва историята на българското неделно училище "Зора". И, ако преди десет години неговите възпитаници са едва 14, днес те са тройно повече. За да заведат детето си на българско..

публикувано на 21.07.24 в 08:48