Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берковица отбелязва рождението на Иван Вазов с поход до връх Ком

Снимка: Община Берковица

Традиционен масов поход до връх Ком отбелязва 172-ата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов – 9 юли 1850 година. Събитието се организира за шеста поредна година от местната община в Берковица, а сборният пункт за участниците е пред къщата-музей на Иван Вазов в центъра на града. От там те ще бъдат извозени до хижа "Ком" в планината, и ще започнат пешеходен поход до върха, който отнема около два часа и половина. На връх Ком, където самият Вазов пише "цялата гледка приличаше на блян …" има поставен негов барелеф с откъс от стихотворението "На Ком", около който ще се проведе литературно-музикална програма с четене на стихове и с песни, написани по негови произведения.

Големият писател е живял в Берковица в началото на кариерата си и е бил председател на Окръжния съд в града, в периода от 7 март 1879 година до 18 септември 1880 година. Интересен и малко познат факт за мнозина е, че през 1879 година Иван Вазов създава в Берковица туристическо дружество и прави първите организирани изкачвания на връх Ком (2025 метра). Възхитен от природата в този край той пише поемата "На Ком" и още няколко стихотворения, вдъхновени от природата в района. Години по-късно Вазов, сам определя този си период като един от най-плодовитите в кариерата му.



По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложението "Ден на полето" събира земеделци в добричкото село Попгригорово

За трета поредна година в област Добрич ще се проведе земеделското изложение "Ден на полето". Организацията е дело на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и има за цел да събере на едно място земеделци, производители на семена, торове и..

публикувано на 23.07.24 в 07:05

Температурите леко се понижават

През нощта , главно в Североизточна България, ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В останалите райони на страната ще е предимно ясно. Ще духа слаб вятър от север-североизток...

публикувано на 22.07.24 в 19:05

Пожарът във Воден е овладян, усилията се насочват към границата с Гърция

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа, община Болярово, е овладян и локализиран. На място екипи на МВР ще следят за недопускане на възпламеняване, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Междувременно тече процесът и по..

публикувано на 22.07.24 в 16:34