Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанските музиканти от Tuna de Alcalá de Henares завладяват Античния театър в Пловдив

Снимка: стоп кадър

Испанската университетска група Tuna de Alcalá de Henares гостува в Пловдив по покана на кмета Здравко Димитров. Концертът им тази вечер, 10 юли, на сцената на Античния театър е с вход свободен и ще бъде предшестван от специално шествие по Главната улица под романтичните звуци на техните китари. Това е трето гостуване на музикантите в България, но още с първото си участие през 2017-а в Бургас те грабнаха сърцата на публиката с непринудената си емоция и стил.

Оркестър Tuna de Alcalá de Henares изпълнява репертоар, изцяло характерен за Мадридската школа. Трупата има петвековна традиция, възникнала от университета "Алкала де Енарес", през XV век. Традицията води началото си от изпълненията на студенти, познати като сописти (от исп. sopa, в превод супа) или студенти от скромен произход, които са използвали музиката като начин да получават купичка супа в ханове и таверни.

Днес Tuna de Alcalá de Henares е част от университетския и градски живот на провинция Мадрид, както и от нематериалното културно наследство на Испания. Музикантите са канени да участват в редица престижни международни прояви, световни културни изложения и панаири, като част от визитната картичка на родината си.

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15