Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Испанските музиканти от Tuna de Alcalá de Henares завладяват Античния театър в Пловдив

Снимка: стоп кадър

Испанската университетска група Tuna de Alcalá de Henares гостува в Пловдив по покана на кмета Здравко Димитров. Концертът им тази вечер, 10 юли, на сцената на Античния театър е с вход свободен и ще бъде предшестван от специално шествие по Главната улица под романтичните звуци на техните китари. Това е трето гостуване на музикантите в България, но още с първото си участие през 2017-а в Бургас те грабнаха сърцата на публиката с непринудената си емоция и стил.

Оркестър Tuna de Alcalá de Henares изпълнява репертоар, изцяло характерен за Мадридската школа. Трупата има петвековна традиция, възникнала от университета "Алкала де Енарес", през XV век. Традицията води началото си от изпълненията на студенти, познати като сописти (от исп. sopa, в превод супа) или студенти от скромен произход, които са използвали музиката като начин да получават купичка супа в ханове и таверни.

Днес Tuna de Alcalá de Henares е част от университетския и градски живот на провинция Мадрид, както и от нематериалното културно наследство на Испания. Музикантите са канени да участват в редица престижни международни прояви, световни културни изложения и панаири, като част от визитната картичка на родината си.

По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

Европейската джаз мрежа избра София за домакин на годишната си среща

Най-големите джаз фестивали на Европа избират София за провеждането на професионална среща за джаз на Стария континент. Европейската джаз конференция за пръв път ще се проведе от 22 до 25 септември в Софи я, като това е първото по рода си събитие в..

публикувано на 22.09.22 в 07:20
Група „Трендафилка“ от Ню Орлиънс

Български песни и ритми от Ню Орлиънс

Ню Орлиънс е известен със своята пъстра мултикултурна общност, традиционната си кухня и най-вече с невероятното си музикално наследство. В световната столица на джаза почти всеки свири на някакъв инструмент, но не непременно джаз. „ Тук хората са..

публикувано на 21.09.22 в 13:49
Снимка: Facebook/arrowmusicofficial2020

New York – мечтата на трио Arrow

Arrow е трио, в което участват съвсем млади музиканти, възпитаници на Националното музикално училище ˮЛюбомир Пипков“. Валерия Василенко – вокалистка в групата, е пианистка, дъщеря на известни педагози и изпълнители, която все пак избра поп и джаз..

публикувано на 20.09.22 в 10:47