Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха втората българо-гръцка газова връзка

| обновено на 08.07.22 в 14:25
Снимка: БГНЕС

В град Комотини премиерите Кириакос Мицотакис и Кирил Петков присъстваха на откриването на Междусистемната газова връзка Гърция – България - IGB. В церемонията участва и енергийният министър на Азербайджан Парвиз Шахбазов. 

„Този момент е важен за Балканите и за Европа, защото не е просто пускане на един газопровод, а на проект, който сближава Гърция и България“, каза Мицотакис.  

Тръбата, свързваща газопреносните мрежи на двете страни, е дълга 182 км., с капацитет до 3 млрд. куб. м. газ на година и с потенциал за увеличаване на преноса до 5 млрд. куб. м. Съоръжението е свързано и с бъдещия газов терминал в Александруполис, от който България притежава 20%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отново дъждове с гръмотевици, но по Черноморието остава слънчево

В петък , 13 септември, ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на места в котловините и низините видимостта ще е намалена. Още преди обяд от запад облачността ще започне да се увеличава, а след обяд на много места в Западна България ще..

публикувано на 12.09.24 в 19:45

БНР и БАН ще си сътрудничат за популяризирането на издания за сънародниците ни зад граница

Българското национално радио и Българската академия на науките подписаха Меморандум, на основата на който ще си сътрудничат и осъществяват съвместни инициативи за популяризиране на научните дейности и изследвания на академията. Документът беше..

публикувано на 12.09.24 в 15:38

Официално стартира процедурата за избор на нов главен прокурор

На днешното си заседание Висшият съдебен съвет официално възобнови процедурата за избор на нов главен прокурор. Изборът е насрочен за 16 януари 2025 г., а до 24 октомври кандидатите трябва да представят концепциите си. Кандидатите трябва да имат..

публикувано на 12.09.24 в 15:03