Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Петкова – истинска русалка в центъра на София

Първата Академия за русалки в България превръща приказките в реалност

Петя Петкова
Снимка: atlana.bg

"Хората имат все по-голяма нужда от нещо приказно и вълнуващо, което да могат да правят на една ръка разстояние в ежедневието си" – казва Петя Петкова, една истинска русалка, която срещаме в центъра на София. Точно така, русалките съществуват – не само в митичния фолклор на много култури, в обичаите по Спасовден или детските приказки, но и в един по-красив, зареждащ и полезен отрязък от ежедневието на всеки от нас.

Петя добре знае това и е готова да сподели магията с всеки. Необходимо е желание, въображение и базови плувни умения. А мястото, на което приказката оживява е първата Академия за русалки в България, която младата българка основава точно преди година. Защото и по време Covid-пандемия мечтите могат да се сбъдват.

"Това, което правим ние е да учим малки и големи как се плува със опашка на русалка. Технически тя се състои от два компонента – има моноплавник, най-основната част от екипировката, който ни дава силата и тласъка на плуване, и разбира се красивата част нагоре, самата опашка, която може да бъде в най-различни цветове и стилове. Моноплавникът е по-лек е и с различна форма от този на гмуркачите или професионалните плувци. Самата екипировката е безопасна – много лесно се слага и сваля, не тежи на краката и не уморява допълнително. Когато някой дойде за първи път, има поредица от техники, методология, през която минава с нашите две инструктори Симона Герджикова и Ирина Шекерова, професионални треньори по плуване и синхронно плуване. И на базата на индивидуалните плувни умения, подходът след това е индивидуален. Много често при първото идване на човек му е по-странно да плува с прикрепени един до друг крака, но повечето хора свикват много бързо сякаш цял живот са били русалки и са плували по този начин."

Симона Герджикова

Да видиш сбъдването на мечтата на някой друг е по-хубаво от всичко – казва Петя Петкова. Освен преживяване, което може да изпиташ еднократно, за да усетиш какво е да плуваш с опашка, то може да се превърне и в редовен спорт за добра форма с доза магия. А ограничения има само за най-малките.

"Хубаво е децата да са над шест години, за да може да се справят с екипировката и да имат базови плувни умения, за да се насладят напълно на преживяването. Други ограничения няма – казва Петя. – Самият стил разчита основно на движение с цялото тяло, което се извива като вълна от раменете през ханша и корема до върха на опашката, което дава тласък, чрез който се плува. Това движение натоварва много корема и краката. Имаме и специални упражнения, които правим с жените за натоварването на определена група мускули. Аз го наричам истински mermaidfitness. Например плуването по гръб с опашка е една постоянна водна коремна преса и е страхотно упражнение."

Освен всичко това практиката ѝ е показала, че благодарение на русалската опашка се преодолява страхът от вода, потапяне под вода и затруднения в плуването. И дава за пример две от децата, които са посещавали академията и които плуват много по-добре като русалки, отколкото като хора. "Детският инстинкт към приказното и магичното се оказва по-силен от трудностите ни като хора. Може би, това е вълшебството на русалките" – шеговито казва Петя.

Русалка може да бъдете и в открити води при няколко условия - напълно спокойно море, винаги в присъствието на някой друг и с ясна преценка докъде се простират възможностите ви на плувец, обяснява Петкова.

"Всъщност, попадайки именно на видеа с русалки, които плуват сред акули, с костенурки и други океански обитатели аз самата преди години се вдъхнових и запалих по този вид плуване."

В популярната ни култура образът на русалка се появява за първи път през  1911 година в американски късометражен филм, а през 40-те години на XX век във Флорида е открит и първият подводен театър за русалки в Weeki Wacheе. И до днес мястото е известно като "градът на русалките".

"Допреди 20 години русалстването беше запазено като атракция в киното, във видеоклиповете, рекламите и подводни театри – разказва Петя. И благодарение на няколко русалки-пионери, с голяма популярност в тези среди, това хоби се популяризира и сред широката общественост, като преди 15 години се появяват първите училища за русалки в света. В САЩ и Азия е изключително популярно занимание. Но и в Европа интересът е не по-малък. Предимно в Белгия, Франция, Испания, Италия и Германия" – разказва ни българската русалка.

В България интерес има, но сме още в началото и тепърва предстоят интересни и любопитни неща, категорична е Петя. Най-скорошното е гостуване на Академията за русалки в Бургас. А опашките на екипа ѝ може да разпознаете в последния видеоклип на певицата Рут Колева „Wassup“. "Това е хоби, което позволява на хората да правят нещо, което им носи удоволствие без да се интересуват много от мнението на останалите. Хората имат все по-голяма нужда приказка в живота си", казва ни за финал българската Хана Фрейзър*.

*австралийката Хана Фрейзър е едно от най-популярните имена в света на русалките днес. Видеата й пробуждат интерес към този вид плуване по целия свят. 

Снимки: atlana.bg

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Анита Екенова

Анита Екенова от Лион: С народния танц на сцената усещам, че нося цяла България със себе си

Ако българската държава трябваше да инвестира средства, за да направи 11 събития, посветени на българските празници и фолклор в Милано, да организира още толкова прояви в Мюнхен, в Копенхаген, в Лион, Атина или където и да било още в Европа, какъв ли..

публикувано на 21.03.24 в 06:30

Пътешественичката Изабела Шопова направи кисело мляко в условия, близки до тези в Космоса

Едва ли има момче, което да не е пожелавало да стане космонавт. Макар и по-рядко, такива стремежи имат и момичетата. Сред тях е и пътешественичката Изабела Шопова, чийто най-голям герой в детството е Юрий Гагарин . Жената описва пътуванията си и в..

публикувано на 18.03.24 в 11:05

София Илиева – българката от Марбея, която ни учи на добри обноски

Красива, стройна жена с изтънчено излъчване показва как с финес да облечем дамското си палто или къде е правилно по етикет да седнем на маса за двама в ресторант. Тези видео-уроци, поднесени с усмивка и лекота, откриваме в социалните мрежи в..

публикувано на 12.03.24 в 11:25