Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Цените на горивата превръщат България в топ дестинация за бюджетни пътешествия

Снимка: pixabay

Класация на Road Trip Index 2022 (Индекс на автомобилни пътувания), проведена от водещата световна търсачка за пътувания KAYAK, разкрива най-добрите европейски дестинации, които си струва да посетиш зад волана през настоящата година.

За целта 33 държави в Европа са били проучени и класирани по 24 индивидуални фактора. След това те са били разпределени в 5 отделни категории: възможност за бюджетно пътуване, устойчивост, наличие на къмпинги, комфорт и инфраструктура, запазена природа и забележителности. Класацията позволява на пътниците да съобразят пътуването си със своите предпочитания. Резултатите сочат, че държавите с най-висок рейтинг при петте вида показатели са: Сърбия (бюджетно пътуване), Холандия (устойчивост), Франция (къмпинги, забележителности и природа) и Швейцария (комфорт и инфраструктура).

Покрай ръста на цените на горивата тази година, шофьорите са склонни да предпочетат бюджетните пътувания, като обръщат повече внимание на разходите си. В това отношение България се препоръчва като евтина дестинация, заемайки пето място в класацията в категория бюджетни пътувания. Оказва се, че у нас цените на горивата са сред най-ниските в Европа (бензин А 95 около 3.40 лв.). Същото се отнася и за разходите, свързани с ползване на кола под наем, настаняване в хотел и такси за паркинг. Средно 34 евро на ден струва кола под наем в България, което една от най-достъпните цени сред всички държави в списъка.

Съставил: Венета Николова


Още от категорията

В Стара Загора обсъждат бъдещето на поклонническия туризъм в България

Форум на тема "Поклонническият туризъм в България – перспективи за развитие" ще се проведе днес в Стара Загора. Акцентът ще бъде поставен върху привличането на туристи в уникалния за страната ни Музей на религиите в Стара Загора, в който са показани..

публикувано на 27.09.22 в 06:15
Белоглав лешояд

България е сред най-популярните дестинации за бърдуочинг туризъм

Бърдуочингът, или наблюдението на птици в естествената им среда , става все по-популярен вид туризъм в България, разказа за БТА Петър Янков, един от най-известните орнитолози в страната ни. Преди десетилетия, когато се заражда в България, бърдуочингът..

публикувано на 26.09.22 в 05:25

В Пампорово отчитат ръст на записванията за новия ски сезон

Нарастват ранните записвания за зимния сезон в Пампорово от български и чужди туристи, обяви Мариан Беляков, изп. директор на курорта. Повишеният интерес от туроператори и индивидуалните резервации опровергава прогнозите за проблем при..

публикувано на 21.09.22 в 13:02