Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: ЕС трябва да върне водещата си роля

Снимка: president.bg

ЕС трябва да върне водещата си роля за регулиране на конфликта в Украйна, а не да се задоволява с ролята на страничен наблюдател. За това призова вицепрезидентът Илияна Йотова на дискусия в София на тема "Европейският съюз – сигурност на границите, обща отбрана и разширяване". Вицепрезидентът посочи, че политиката на ЕС за сигурност на границите все още не намира успешни решения, особено в контекста на миграционните процеси. "Държавите членки предпочитат да издигат стени и огради, интеграцията на пристигащите в Европа е ключов въпрос", подчерта Йотова.

Тя постави и темата за разширяването на ЕС. "Политическото решение за присъединяване на Украйна не може да води до отказ от собствените ни критерии или да е за сметка на ценностите. Голямата тема за започването на преговорите с РСМ и позицията на България илюстрира този факт", каза Йотова. Тя оцени положително предложението на френския президент за стратегически съюз със страните от Западните Балкани.

Снимки: president.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От 2001 г. в България има приета Програма за борба със сушата, но мерките в нея не се спазват

Няма точна статистика какъв ще е броят на изпепелените от пожари горски масиви у нас през това лято. По данни на Европейската информационна система за горски пожари в България се случват около 600 подобни инцидента всяка година. Ежегодно те засягат..

публикувано на 26.08.24 в 10:40

Морският курорт "Албена" отпразнува 55-ата си годишнина

Ваканционно селище "Албена" посрещна 55-я си рожден ден с 11 000 туристи, съобщи БТА. Най-много са гостите от Скандинавския полуостров, нараства броят и на французите, чехите и поляците. Българските и румънските туристи са запазили нивото на..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30