Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Атанас Величков: Предложението на Европейския съвет е най-доброто за България и Северна Македония

Въпреки протестите няма нарастване на негативното отношение към българската общност, твърди журналистът от Северна Македония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След седмица на улични протести в Скопие срещу френското рамково предложение за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС, интересен е въпросът защо управляващите в югозападната ни съседка бавят вземането на решение. "Управляващите в Северна Македония са убедени, че не трябва да отхвърлят френското предложение. Но заради опасността от нови избори ще се опитат да забавят приемането на решението в парламента, докато спадне интензитета на протестите". Това посочи в интервю за Радио България Атанас Величков. Той е главен редактор на македонския сайт tribuna.mk, където на местната езикова норма се отразяват позициите на българите в страната.

Дали отхвърлянето на френското предложение може да доведе до нарастване на междуетническото напрежение с албанците в страната? Журналистът е скептичен:

"Аз не се наемам да давам такива смели изявления, че етническият мир в страната е сложен на карта. Това го спомена външният министър Буяр Османи, но мисля, че това беше неговия зов за помощ – хайде да го свършим това, че може да стане много страшно. Но пак ще кажа, мисля, че вече се навоюваха тук и славяните, и албанците в Северна Македония. Не вярвам да има никакви кой знае какви сблъсъци на етническа основа".

Величков каза, че въпреки протестите няма нарастване на негативното отношение към българската общност в Северна Македония:

Атанас Величков

"Ние сме свикнали на негативното отношение най-вече на официалните власти тук, с техния, както го наричам аз систематизиран език на омразата. Стигматизацията на българите тук е поголовна. Възможно е, ако се появи някой по-изявен българин на протестите, да стане някакъв проблем, но като натиск – нещо повече от това, което обикновено тук си го търпят хората, аз все още нямам такава информация. Закани по социалните мрежи има, но това е редовна практика. Ние вече сме свикнали на това."

Журналистът потвърди информацията, че сред протестиращите срещу "българизацията на Северна Македония в ЕС" са и недоволни с български паспорти. Че много от тях според професионалната си изгода и политическата конюнктура се изявяват ту като българи, после за антични македонци и отново като македонци от времето на Югославия. "Голяма част от хората които са там, да, имат и български паспорти. Да не забравяме, че най-много с български паспорти са хора, които са членове на големите политически партии ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ. Как да ви кажа, това е най-голямата ирония", обяснява Величков и допълва, че дори в семейството на Християн Мицковски, лидер на най-голямата македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, също има роднини с български паспорти.

Атанас Величков не очаква при новото чешко председателство на ЕС да се стигне до промени във френското рамково предложение.

"Не вярвам на такова развитие на нещата, по простата причина, че ако се дойде до някаква промяна, България трябва веднага да върне процеса от начало. Това, което даде като предложение Европейският съвет чрез френското председателство е нещото, което е най-добро и за двете държави". Ако се стигне до каквато и да е промяна, България както досега трябва твърдо да отстоява позициите си, веднага да започне преговорите отначало и ако трябва – да наложи нова блокада, смята журналистът.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел представя френското предложение в Северна Македония

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

Украинската армия е получила мълчаливото съгласие да нанася удари във вътрешността на Русия

Пентагонът вече е дал мълчаливо разрешение на Украйна да нанася удари с дронове във вътрешността на Русия, информира БТА, като цитира в. "Таймс". Изданието цитира американски отбранителен източник, който посочва, че военният департамент все още..

публикувано на 10.12.22 в 11:08

По съседски: Събития с балкански адрес

Frontex за първи път ще пази извън ЕС по границите на Западните Балкани ЕС ще разположи още в началото на 2023 г. служители на Агенцията за граничен контрол Frontex на територията на балканските страни, които искат да се присъединят към..

публикувано на 09.12.22 в 10:46

Руската офанзива в източна Украйна продължава

Настъплението на руските сили в източна Украйна продължава, като най-ожесточени са сраженията в край Бахмут, Донецка област , където руската армия активно атакува. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна твърди, че украинските военни са..

публикувано на 09.12.22 в 10:18