Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църногорският събор представя традицията, фолклора и съвременния бит в Граовския регион

Снимка: mitropolia-sofia.org

Традиционен фолклор от Западна България ще звучи два дни на поляните край Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци. За четвърти път фолклорният събор "В сърцето на Граово" ще бъде сцена за изява на млади професионални и любителски изпълнители и състави, изпълняващи предимно граовски фолклор, със специалното участие на Ансамбъл „Филип Кутев“.

Животновъдството е основен поминък в Граовския край /така е известна територията на Брезнишката и Пернишката котловина в западната част на България/ и стопаните на местни породи ще покажат своите постижения с най-добрите животни от своите стада. Местни майстори на млечни продукти ще демонстрират богатата гама на своето производство, а пчелари от региона ще предложат био мед.

Гостите на манастира ще могат да се включат в Работилница "Камбанен звън" и да опитат сами как се бият манастирските камбани и клепала. В специални ателиета ще могат да се научат на различни сръчности, нужни за направа на монашеските ръкоделия. 

Идеята е събитието да възроди духа на народното веселие, родовите срещи, празниците по селата - така, както са се събирали българите в миналото, но също и да подпомогне туризма в пернишкия регион.

Съставил: Гергана Манчева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Игри, битки и атракции - античен фестивал "Нике играта и победата" край Велико Търново

През целия съботен ден, на 25 май, археологическият резерват Никополис ад Иструм край Велико Търново ще бъде домакин на седмото издание на Античен фестивал "Нике играта и победата". Тази година в събитието участват исторически реконструктори..

публикувано на 24.05.24 в 13:05

Представят български народни носии в румънския град Гюргево

Дългогодишната педагожка и общественичка от Тутракан Калина Михайлова представя изложба с български народни носии в румънския град Гюргево, предаде БТА. Експозицията с 20 носии може да бъде видяна в местния Дом на пенсионера от 21 до 24 май. Всички..

публикувано на 21.05.24 в 07:15

Празник на розата в град Гурково

Празник под знака на омайната гурковска роза ще се състои днес в едноименния град. Чрез него общината ще изрази признателност към усърдието на розопроизводителите, които поддържат визитната картичка на района. “ Маслодайната роза се разцъфтя по-рано..

публикувано на 19.05.24 в 06:00