Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Плевен показва акад. Светлин Русев като щедър дарител и меценат в изкуството

Снимка: архив

Непоказвани творби от колекцията на акад. Светлин Русев, дарена на родния му Плевен, са представени в едноименната художествена галерия в града. Така  се отбелязват 38 години от официалното откриване на постоянната експозиция.

Акад. Светлин Русев е световно признат художник. Неговите живописни платна радват ценителите по всички континенти. Приживе той беше и един от най-големите колекционери на изкуство в България. И един от най-щедрите дарители. През 1984 г. акад. Русев подарява на родния си град 322 произведения на изкуството - живопис и скулптура - от личната си колекция. Община Плевен пък е предоставила за неговото дарение възможно най-подходящото помещение - уникалната сграда на бившата градска баня, която е архитектурен паметник на културата. Тя е с национално значение и е дело но основоположника на съвременната българска архитектура Никола Лазаров /1870 - 1942 г./.

През 1999 г. Светлин Русев добавя към дарението още 82 графични произведения - български възрожденски щампи, творби на съвременни родни майстори на рисунката и графиката и европейски, кубински, руски и мексикански майстори от XVIII до XX век, между които Дьолакроа, Гойя, Миле, Кете Колвиц, Шагал, Салвадор Дали, Пикасо, Роден, Дега, Реноар…

Експозицията в Плевен днес съдържа 415 дарени творби - образци на българското изкуство от Възраждането, представящи етапите му на развитие до наши дни. На посетителите прави впечатление присъствието и на индийска християнска пластика и африкански ритуални фигури и маски.  От 12 юли към постоянната експозиция са добавени творби на Любен Зидаров, Илия Милков, Тома Трифоновски, Йордан Кацамунски, Георги Божилов и Емил Стойчев, които са малка част от фонда, дарен от акад. Светлин Русев на Плевен.

Съставил: Гергана Манчева

Още от категорията

"Водна паша" в Южния парк на София

Световнопризнатият български скулптор Павел Койчев даде нов живот на скулптурната си композиция "Водна паша", като я разположи в езерото на Южния парк в столицата. "Идеята на творбата е свързана с Библията. Всички имаме нужда от пастир, Христос, защото..

публикувано на 01.10.22 в 14:00
Галерия „България“ е домакин на събитията от Съботния културен календар

Българско културно събитие всяка октомврийска събота в Рим

След поредица от концерти, изложби и срещи с хора на изкуството от началото на септември, сега Българският културен институт в Рим изненадва с новата си инициатива. Тя е наречена Съботен културен календар и в организацията ѝ се включват също културната..

публикувано на 30.09.22 в 09:54

Нов фестивал в София гради мост между минало и настояще чрез хората в изкуството

33 години след началото на българския преход, фондация „Изкуство – дела и документи“ организира първия по рода си фестивал на изкуствата, в който участват различни творци в сферата на киното, литературата, музика, визуалните изкуства, а също историци и..

публикувано на 29.09.22 в 11:21