Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Двайсет и три жертви на руски ракетен обстрел в украинския град Виница

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 23 души, сред които четири деца, загинаха след руски ракетен обстрел на Виница в централната част на Украйна, а над 100 бяха тежко ранени, съобщи Асошиейтед прес. Според властите в Киев обстрелът е бил целенасочен, тъй като градът е далеч от фронтовите линии. “Руски ракети удариха Виница - обикновен мирен град. Това е акт на руски терор. Това не са хора, а скотове”, заяви президентът Володимир Зеленски във видеообръщение до участниците в конференция в Хага за военните престъпления на Русия и призова за създаването на международен трибунал. 


45 държави подписаха в Хага – седалището на Международния наказателен съд, политическа декларация за съвместно разследване на военните престъпления в Украйна, съобщи Ройтерс. Те обещаха и да отпуснат 20 млн. евро за подпомагане работата на съда, на службата на главния прокурор в Украйна и на ООН. 


Назначените от Москва власти в частично окупираната от руската армия Запорожка област обявиха, че през септември ще проведат референдум за присъединяване към Русия, предаде Франс прес. Окупационните власти в съседната Херсонска област също планират референдум за присъединяване към Русия по-късно през годината, отбеляза Ройтерс. 

Очаква се Европейската комисия да призове страните членки на ЕС да въведат мерки за икономия на енергия заради кризата, предизвикана от войната в Украйна, информира Франс прес. Според цитиран от агенцията документ ще бъде отправена препоръка обществени сгради и помещения в държавни предприятия да не се охлаждат до температура под 25 градуса през лятото и да се отопляват до най-много 19 градуса през зимата.

Междувременно директорът на Shell Бен ван Бюрден предупреди, че не е изключено пълно спиране на износа на руски газ за Европа, съобщи Файненшъл таймс. “Ще се изправим пред наистина тежка зима в Европа”, каза той на енергийна конференция в Оксфорд.

Снимки: ЕПА/БГНЕС
По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни горещини е подаден в цялата страна

Във вторник,11 юни, ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще има заоблачавания с изолирани валежи. Минималните температури ще са между 17 и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 33 до 39°, в столицата 33°.  По Черноморието  ще е..

публикувано на 10.06.24 в 19:35

България днес - 10 юни 2024 г.

България направи своя избор! Какво казаха българските граждани с вота си или отказа от такъв в неделния ден и къде ще търсим сега времеубежище? В „България днес“ обобщаваме всичко по-важно от изборите за народни представители и български..

публикувано на 10.06.24 в 19:00

Температурите продължават да се покачват

След обяд ще бъде слънчево. Над планините в западната половина от страната ще се развива купеста облачност и на отделни места там ще превали краткотраен дъжд и ще прегърми. Ще духа слаб до умерен южен вятър. Горещо време с максимални температури..

публикувано на 09.06.24 в 19:35