Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Усетете енергията на местността Рупите в полите на Кожух планина

Снимка: visitpetrich.bg

България е благословена с редица енергийни места, разпръснати из най-живописните кътчета на страната ни. Едно от тях е местността Рупите в полите на изгаснал вулкан, недалеч от град Петрич в Югозападна България.

Районът е известен с лечебните си минерални извори още от римско време, както и с невероятно красивата си природа, недокосната от човешка ръка. Това е единственото място в България, където могат да се наблюдават всичките четири вида костенурки по нашите земи и почти всички видове змии. Високо в небето пък прелитат 201 вида птици, тъй като оттук минава Via Aristotelis – един от двата основни миграционни пътя на птиците над Стария континент.

Местността Рупите е обвита в мистичен ореол. Тук световно известната българска пророчица Ванга прекарва последните години от живота си в скромност и молитви. През 1994 г. самата тя финансира проект за построяване на храм, наречен на Св. Петка, близо до дома ѝ.


В наши дни в Рупите идват много хора, за да запалят свещ в църквата и да разгледат къщата на баба Ванга, която е превърната в музей. Около храма и дома на пророчицата е обособен красив, потънал в зеленина парк с редки дървесни видове, каменни скулптури и малки басейни с минерални извори. Според поверието, районът излъчва особена живителна енергия. Повечето посетители споделят, че на тръгване се чувстват умиротворени и заредени с вяра.

Още за това магнетично място ще научите от материала „Магията на Рупите“ от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова

Снимки: visitpetrich.bg и архив

Още от категорията

Почитаме празника на светците Константин и Елена

Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда християнската религия като официална във Византия. Неговата майка Елена, открила кръста, на който бил разпнат Спасителя и построила няколко манастира в Светите земи. Откриването на..

публикувано на 21.05.23 в 04:05
Недялка Керанова

Спомен за Недялка Керанова

На 24 април се навършиха 82 години от рождението на Недялка Керанова – един от най-забележителните гласове в българския фолклор, отишла си без време от нашия свят през 1996 г. Напомни ни за нея нашият слушател и приятел от САЩ Норис Балабанян, чийто..

публикувано на 08.05.23 в 10:15
Снимка: Съюз на българските композитори

Да си спомним за Петър Ступел с песента "Закъснели срещи"

Днес се навършват 100 г. от рождението на композитора Петър Ступел . Роден на 27 април 1923 г. в София, той продължава традицията в семейството на професионални музиканти – учи пиано от ранна възраст и з авършва Държавната музикална академия "Панчо..

публикувано на 27.04.23 в 05:55