Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: iStock/Getty Images

Заради още по-лесно предаващите се нови подварианти на "Омикрон", е налице надигане на нова вълна от Covid-19. Все повече европейски държави, включително и България, съобщават за ръст на заболелите. На много места властите връщат изискването за носене на защитна маска в затворени помещения и на обществени места. Освен това, преди пътуване, се препоръчва на по-възрастните туристи да получат бустерна доза ваксина.

Ако ви предстои пътуване в чужбина, следва  да се съобразите с актуалния режим за влизане в съответната държава, както и с противоепидемичните мерки на територията й. Ето промените, които някои страни въведоха през последните дни:

Гърция излезе с решение за облекчение на ковид мерките по-рано тази седмица. Според него туристите, които са се заразили с Covid-19 по време на ваканцията си в страната, НЕ подлежат на задължителна карантина, тъй като вече не се предвиждат карантинни стаи в хотелите, съобщава изданието Шенгенвизаинфо. Това означава, че ако случайно се заразите с инфекцията, не сте длъжни да се самоизолирате, докато пребивавате в страната.

Малта обяви, че се готви да отмени изцяло ковид мерките за пътуващите. Считано от 25 юли всички пътници ще влизат без ограничения в островната държава. Това означава, че Малта вече няма да изисква от пристигащите да представят сертификат за ваксинация, възстановяване или отрицателен тест, съобщава официалният туристически портал VisitMalta. Облекчението се планира на фона на нарастващите случаи на инфекцията в целия регион. По данни на Световната здравна организация, в Малта са били регистрирани 3769 нови случая на коронавирусна инфекция през последните седем дни.

Остров Мадейра се готви да премахне задължителното изискване за носене на предпазни маски на морските и въздушните си терминали. Очаква се решението да излезе в сила тези дни. В момента използването на маски на острова е задължително в здравните и обществените заведения, в обществения транспорт, както и на пристанищните и летищните терминали.

Люксембург удължи срока на ковид ограниченията за влизане в страната с още три месеца. До 30 септември 2022 г., гражданите на трети страни, които не са жители на нито една от страните-членки в ЕС или Шенгенското пространство, следва да представят сертификат за ваксинация, за преболедуване или отрицателен тест при пристигане в Люксембург.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38