Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписан в София протокол отваря пътя на Северна Македония към ЕС

Министър Генчовска подписва втория двустранен протокол между България и Северна Македония.
Снимка: БГНЕС

Външните министри на България и Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи подписаха в София протокол от заседанието на Съвместната междуправителствена комисия по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Това е вторият протокол, подписан между двете страни, след първия от 2019 г. От тогава комисията не е заседавала, въпреки че е била длъжна да заседава поне веднъж годишно.

След подписването Генчовска отчете прогрес във всичките пет сектора на отношенията. Тя пожела договореностите да бъдат претворени на практика.

Османи обяви, че разчитат на България да подкрепя Северна Македония и изрази надежда, че се отваря нова глава в отношенията между двете страни.

Протоколът е над 10 страници и в него има конкретни мерки и срокове, най-вече за изчистване на историческите спорове между София и Скопие. Българите трябва да бъдат вписани в Конституцията на Северна Македония. Да има реабилитация на жертвите на югославския режим и отваряне на архива на тайните служби. До една година трябва да бъде постигнато съгласие по споровете за Средновековието. Трябва да има общи чествания на исторически личности и събития. През 2024 г. трябва да бъдат съгласувани отново учебните програми в двете страни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 август 2024 г.

В „България днес“ този петък се обръщаме към историята. 23 август е Денят на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитане на жертвите им и колкото и неприятен да е даден..

публикувано на 23.08.24 в 19:00

57% от водата за водоснабдяване в България са загуби

През 2022 г. 2.78% от населението в България е било на режим на водоснабдяване поради недостиг на вода (засушаване), предимно сезонен. Най-засегнати са областите Ловеч (24.9%), Търговище (19.0%), Благоевград (14.8%) и Перник (12.9%), показват данните на..

публикувано на 23.08.24 в 18:03

Почитаме паметта на жертвите на тоталитарните режими

Днес отбелязваме Деня на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитане на жертвите им.  Премиерът Димитър Главчев , който положи цветя пред Мемориала на жертвите на комунизма,..

публикувано на 23.08.24 в 13:45