Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

ЕС обсъжда нов пакет от санкции срещу Русия

Снимка: архив

Постоянните представители на страните от ЕС ще обсъдят на 18 юли предложенията на Еврокомисията за нови санкции срещу Русия, предаде AFP. Шестият пакет от санкции предвижда забрана за внос на злато от Русия и засилване на контрола върху износа на технологии, химикали и машини с двойно предназначение. Разширява се и списъкът от физически и юридически лица, подлежащи на финансови санкции и забрана за пътуване в ЕС.

Европейските страни трябва да проявят търпение и да изчакат ефекта от антируските санкции, написа в блога си ръководителят на дипломацията в ЕС Жозеп Борел.

ЕС вече не може да си позволи вето от отделни държави-членки върху въпроси, отнасящи се за външната политика и сигурността, заявява пред “Франкфуртер алгемайне цайтунг“ – FAZ германският канцлер Олаф Шолц. Той призовава германците да се подготвят за трудностите причинени от санкциите, защото трябва да бъде спрян „неоколониалния курс“ на руския президент Владимир Путин.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е отстранил от длъжност главния прокурор на страната Ирина Венедиктова и ръководителя на Службата за сигурност Иван Баканов заради свидетелства за държавна измяна сред служители на институциите.

Руската полиция е арестувала журналистката Марина Овсянникова, съобщи AFP. През март редакторката в държавната телевизия се появи в централната новинарска емисия с антивоенен плакат и беше уволнена. Според нейните близки сега е арестувана заради индивидуален протест край Кремъл отново с антивоенен транспарант. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълтият код за опасни горещини остава в сила за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места в Източна България и планините ще превали. Минималните температури ще са между 17° и 21°, в София 18°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°...

публикувано на 09.07.24 в 19:25

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11