Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Чуждестранните приключенци пристигат у нас най-вече за конни преходи и трекинг

България е истинска находка за любителите на орнитологични турове

Снимка: „Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България“

Ръст спрямо миналата година на чуждите гости, които пристигат не за да отдъхват на Черноморието, а за да преживеят приключение сред българската природа, отчитат туроператори.

Все още не са достигнати нивата от периода преди 2019 г., но интересът е голям, въпреки липсата на сериозна национална туристическа реклама, твърди Любомир Попйорданов, председател на "Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България“. За първи път през месец юли страната ни е взела участие на едно от водещите изложения за птици във Великобритания, а орнитологичните турове са сред най-елитните и скъпи видове пътувания по света, научаваме от Любомир Попйорданов. В това отношение България е истинска съкровищница, тъй като на наша територия могат да се наблюдават над 400 вида птици, което е почти половината от пернатите видове, обитаващи Стария континент.


Природолюбители и приключенци поемат по различни маршрути у нас, за да наблюдават птици, диви орхидеи или водни кончета … Други посещават етнографски села, проявяват интерес към пъстрия български фолклор или към традиционната кухня. Популярни са и винените турове. Палитрата от преживявания е богата. Какви приключения търсят чужденците напоследък ?

"През тази година имаме успешни пътувания с коне в Стара планина и в Родопите. Имаме пътувания с колела, макар че очакваме да се случи нещо повече в този сектор през следващата година. Но най-известният и популярен вид туризъм сред чуждите приключенци в момента е трекингът или планинските преходи. Към тях се насочват най-вече швейцарци, германци, французи, испанци, англичани. След ковид пандемията тези туристи значително се активизираха. Те се влияят много и от цените. А цените в хотелите ни (заради войната и икономическата криза - бел.ред.) се променят всеки месец. Това поставя туроператорите в изключително тежко положение“ - твърди Любомир Попйорданов и добавя, че в момента има сериозен глад за планински водачи у нас.


Средна Стара планина, Рила и Пирин са най-добре обезпечените за трекинг планини в България.

Те разполагат с маркирани пътеки и мрежа от хижи и заслони. С помощта на джипиес и карти, чужденците могат съвсем спокойно да се ориентират сами. Затова расте броят на индивидуалните туристи у нас. Повечето обаче се обръщат за съдействие към местни туроператори и пристигат тук с организирани групи. Една от причините е, че по-голямата част от туристическата информация у нас е поднесена на кирилица и ако не владеете български, много трудно ще се ориентирате в обстановката.

Има още една категория приключенци:

"Има и много индивидуално пътуващи, които си купуват пакети за организирани пътувания, но без водач. Това означава, че двама или четирима души закупуват такъв пакет от някой агент в своята страна, който работи с български туроператор. Пристигайки на летището, те получават целия пакет документи, свързан с престоя им, и вече могат да подредят деня си според своите желания и интереси т.е. това са индивидуални туристи, но с организирано от наш туроператор пътуване“ - казва Любомир Попйорданов.

Според него България изостава от съседите ѝ Сърбия, Гърция и Турция, които провеждат последователна рекламна политика, наблягайки на зеления и природосъобразен отдих, на кулинарните турове и на преживяванията. "А това са неща, с които разполагаме като даденост. Браншът обаче, все още не може да постигне единодушие как най-добре да позиционираме България на световната туристическа карта“ – заключава Любомир Попйорданов.

Снимки:  "Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България“, Pixabay
По публикацията работи: Марта Рос

Още от категорията

В Стара Загора обсъждат бъдещето на поклонническия туризъм в България

Форум на тема "Поклонническият туризъм в България – перспективи за развитие" ще се проведе днес в Стара Загора. Акцентът ще бъде поставен върху привличането на туристи в уникалния за страната ни Музей на религиите в Стара Загора, в който са показани..

публикувано на 27.09.22 в 06:15
Белоглав лешояд

България е сред най-популярните дестинации за бърдуочинг туризъм

Бърдуочингът, или наблюдението на птици в естествената им среда , става все по-популярен вид туризъм в България, разказа за БТА Петър Янков, един от най-известните орнитолози в страната ни. Преди десетилетия, когато се заражда в България, бърдуочингът..

публикувано на 26.09.22 в 05:25

В Пампорово отчитат ръст на записванията за новия ски сезон

Нарастват ранните записвания за зимния сезон в Пампорово от български и чужди туристи, обяви Мариан Беляков, изп. директор на курорта. Повишеният интерес от туроператори и индивидуалните резервации опровергава прогнозите за проблем при..

публикувано на 21.09.22 в 13:02