Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България чества рождението на Васил Левски

Паметникът на Васил Левски в София
Снимка: БГНЕС

Със стотици прояви в цялата страна се отбелязва 185 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата – Карлово. В храма "Св. Николай" беше отслужена литургия. После бяха поднесени венци и цветя на гроба на майката на героя Гина Кунчева.

Подбалканският град посреща и участниците в националния поход "По стъпките на Апостола", които през последните дни изминаха различни пътеки в Стара планина, свързани с делото на великия българин. В 21 ч. с воински почести ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет. На площад "Васил Левски" ще се проведе тържествен митинг-заря с участието на президента Румен Радев. Церемонията ще се предава пряко от БНР. 

Още от категорията

Български съкровища са част от международна изложба в Ню Йорк

До 19 февруари 2023 г. в Институтът за изследване на древния свят в Ню Йорк може да бъде видяна изложбата "Първите владетели на Европа".  Тя беше открита на 21 септември под слогана "Ритуал и памет: Древните Балкани и отвъд тях". Показаните артефакти са от..

публикувано на 23.09.22 в 12:36

101 години от кончината на Иван Вазов

На 22 септември се навършват 101 години от смъртта на патриарха на българската литература Иван Вазов. По традиция Националният литературен музей организира поклонение пред гроба на поета в градинката зад олтара на храма "Св. София" в столицата...

публикувано на 22.09.22 в 13:11
Изглед към град Прилеп

Димитър Талев, Прилеп и прилепчани

Около рождената дата на бележития български писател Димитър Талев (1-ви септември) българските медии повдигнаха въпроса за съдбата на неговия дом в град Прилеп. За измеренията в съвременна Северна Македония на Талев и неговото наследство..

публикувано на 20.09.22 в 13:25