Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

ЕС отпусна на Украйна още половин милиард евро извънредна помощ

Снимка: pixabay

България застава зад призива на украинския външен министър Дмитро Кулеба да бъдем твърди в подкрепата и трайния ангажимент към Украйна. България ще продължи да подкрепя и съдейства за евроинтеграцията на Украйна като страна кандидат. Това беше българската позиция изразена пред редовното заседание на Съвета "Външни работи" в ЕС в Брюксел.

Външните министри от ЕС одобриха нова помощ за Украйна от 500 млн. евро. България подкрепи инициативата на Чешкото председателство за стратегическа дискусия за борба с руската дезинформация и пропаганда, за международна изолация на Русия и за подпомагане усилията на ЕС за износа на пшеница от Украйна, съобщи българското външно министерство.

Германският земеделски министър Джем Йоздемир заяви преди форума на аграрните министри от ЕС, че да се вярва на уверенията на руския президент Владимир Путин за износа на украинско зърно през Черно море е все едно да вярваш в "Дядо Коледа или Великденския заек". Той призова Еврокомисията да поеме по-активна роля в увеличаването на износа на Украйна по шосе и железница, предава DPA.

На 19 юли в Техеран ще се срещнат президентите на Иран, Турция и Русия. Докато обсъждат ситуацията в Сирия Владимир Путин и Реджеп Ердоган ще разговарят и за Украйна, предава REUTERS.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БЧК и Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец провеждат съвместно учение

Над сто участници в доброволните екипи на Българския червен кръст за действие при бедствия и кризи, както и представители на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец ще се включат от днес до 13 сепетември в националното..

публикувано на 09.09.24 в 07:00

Седмицата започва с летни температури

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Следобед облачността от запад ще се увеличава и вплътнява, вечерта в западните райони ще започнат валежи от дъжд. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София – около 28°. В планините ще бъде..

публикувано на 08.09.24 в 18:30
Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38