Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едностранна българска декларация за "македонския език"

Снимка: МВнР

Съгласно параграф 22 от Преговорната рамка за присъединяване на Северна Македония към ЕС и споменаването там на македонския конституционен език, България декларира: "Създаването на „македонски език“ през 1944-1945 г. в бивша Югославия беше акт на вторична кодификация, основаваща се на българския книжовен език, допълнително "обогатен" с местни форми, като по този начин се симулира „естествен“ процес, базиран на диалектна форма.

Всякакво позоваване на официалния език на Северна Македония в документи, позиции, изявления на ЕС трябва да бъде разбирано стриктно в съответствие с Конституцията на тази държава и по никакъв начин не трябва да се интерпретира като признаване от страна на България на "македонски език". Това се казва в официална позиция на българското външно министерство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стокхолм и Отава

Българските посолства в Стокхолм и Отава предупреждават за измами за работа

За значителен ръст през летния сезон на случаите с измамени български граждани с обещания за работа в Швеция предупреждават от българското посолство в Стокхолм. В грама на представителството се отбелязва, че безработни, най-често с нисък социален и..

публикувано на 24.07.24 в 10:59

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод..

публикувано на 24.07.24 в 09:02
Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53