Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български ученици спечелиха отличия на престижни научни олимпиади

Снимка: phys.uni-sofia.bg

Български ученици спечелиха златен, сребърен и 3 бронзови медала на 52-ата Международна олимпиада по физика в Швейцария. Това е най-силното представяне на български отбор от първото провеждане на олимпиадата през 1967 г., съобщи Министерството на образованието. Всички участници от българския отбор завоюваха медали сред общо 368 състезатели от 75 държави.

Снимка: uni-sofia.bg

Златен и 3 сребърни медала спечели българският ученически отбор от 54-ата Международна олимпиада по химия, която се проведе виртуално. В състезанието участваха 326 ученици от 83 страни.

Снимка: Facebook/SMBUBM

Пет медала и грамота спечелиха български ученици в 63-ата Международна олимпиада по математика IMO 2022, която се проведе в Осло. В надпреварата участваха 589 ученици от 104 държави. В отборното класиране България зае 16 място със 177 точки. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Акула изплува на плажа в Бургас

Малка черноморска акула с дължина около 90 см е изплувала на бургаския плаж. Тя е забелязана пред едно от заведенията на Северния плаж и веднага е върната в морето, предаде БНТ. Черноморските акули са безобидни, уверяват опитните рибари. Според тях няма..

публикувано на 01.05.24 в 17:03

Решение за частна детска болница разбуни духовете

Бурни дискусии в обществото предизвика решение на правителството от заседанието му на 30 април да даде зелена светлина за изграждането на частна многопрофилна болница "Мама и аз" с над 400 легла. Лечебното заведение, което предвижда и отделение по..

публикувано на 01.05.24 в 15:52
Снимката е илюстративна

Интензивен трафик на границата с Гърция

Интензивен е трафикът на граничния пункт "Кулата-Промахон" в първия от поредицата почивни дни, съобщава кореспондентката на БНР Кети Тренчева. И в двете посоки - към Гърция и към България, повече са леките автомобили. В ранните сутрешни часове са се..

публикувано на 01.05.24 в 11:26