Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Птици, графити и вино - София посреща гостите си с нови маршрути и атракции

Голям синигер
Снимка: visitsofia.bg

Със забележителните 139%  се е увеличил притокът на чужди туристи в столичния град през първото полугодие на тази година спрямо същия период на пандемичната 2021 г. Най-многобройни са гостите от Германия, Румъния, Израел, Италия, САЩ, Гърция и Великобритания, съобщават от Министерството на туризма. Повечето чужденци пристигат с Low cost полети за уикенда, други остават за кратко в града преди да продължат към вътрешността на страната. Средният им престой в София е 2 - 3 дни, но ръстът на нощувките от началото на годината е скочил с 86%.

Според Иво Маринов, директор на столично общинско предприятие "Туризъм", чуждите посетители се впечатляват най-вече от историческия център на София със следи от римско време, от църквите, музеите художествените галерии, както и от възможността да се запознаят с местната кухня и вина. Те идват и заради богатата културна програма – концерти, оперни спектакли, фолклорни изяви... Съдейки по многобройните анкети на Радио България, едно от нещата, които допадат на чужденците, са зеленината и красивите софийски паркове. Повечето обаче не подозират, че зелените площи в града са населени с невероятно птиче богатство - кълвачи, косове, червеногръдки, синигери, и други пернати видове. В Борисовата градина, като най-големия горски парк в столицата, има дори гнездящи грабливи птици, като малък ястреб и горска ушата сова.

Зеленоглава патица

В парковете с водни площи, какъвто е Южният парк, се наблюдават и водолюбиви птици като зеленоглавата патица и др. А птицата-символ на столичния град е големият жълт синигер, сочи проведена преди време анкета сред софиянци.

"В тази връзка, създадохме картата "Запознайте се с птиците на София“, в която представяме 5 парка с 3 маршрута с 36 информационни точки, в които могат да се наблюдават над 200 вида. Защото София е вторият европейски град по богатство на птици! Маршрутите са в жълто и синьо, каквото е и оперението на нашия символ – синигера. Има и информационни табла за отделните видове, както и съвети как да се грижим за птиците“ – обяснява Иво Маринов.

Син синигер

Освен по следите на пернатите, гостите на столицата могат да поемат и по следите на … виното. София не е част от винарските региони на България, но това не пречи градът да е най-големият консуматор на вино в страната. Така се родила идеята за създаване на градски винен маршрут с карта, която включва 40 ресторанта и барове, както и 31 специализирани магазина в София, предлагащи висококачествено българско вино. А любителите на уличното изкуство и графити културата, която у нас започва да се развива в средата на 90-те години на 20 век, ще бъдат „примамвани“ с маршрута "STREET ART SOFIA“:


"В картата са включени 20 графити, основно в централна градска част, до които има лесен достъп с градския транспорт. И трите карти са „живи карти“, те периодично ще се актуализират. Например в картата за уличното изкуство ще включим в близко бъдеще и високостойностни графити от столичния квартал „Хаджи Димитър“ и други части на града“ – казва Иво Маринов.

Винената карта на София вече е публикувана на официалния туристически портал на Столична община. До края на юли ще бъдат качени и картите на птиците и уличното изкуство, обеща Иво Маринов.

Снимки: visitsofia.bg, pixabay

По публикацията работи: Марта Рос

Още от категорията

В Стара Загора обсъждат бъдещето на поклонническия туризъм в България

Форум на тема "Поклонническият туризъм в България – перспективи за развитие" ще се проведе днес в Стара Загора. Акцентът ще бъде поставен върху привличането на туристи в уникалния за страната ни Музей на религиите в Стара Загора, в който са показани..

публикувано на 27.09.22 в 06:15
Белоглав лешояд

България е сред най-популярните дестинации за бърдуочинг туризъм

Бърдуочингът, или наблюдението на птици в естествената им среда , става все по-популярен вид туризъм в България, разказа за БТА Петър Янков, един от най-известните орнитолози в страната ни. Преди десетилетия, когато се заражда в България, бърдуочингът..

публикувано на 26.09.22 в 05:25

В Пампорово отчитат ръст на записванията за новия ски сезон

Нарастват ранните записвания за зимния сезон в Пампорово от български и чужди туристи, обяви Мариан Беляков, изп. директор на курорта. Повишеният интерес от туроператори и индивидуалните резервации опровергава прогнозите за проблем при..

публикувано на 21.09.22 в 13:02