Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Обучението по български език остава проблем за украинските бежанци

Снимка: БГНЕС

От около 87 хиляди украински бежанци в България, близо 26 хиляди са настанените в бази и хотели по държавната програма до 31 август, показва справка на портала „България за Украйна“. Трудно е да се каже къде са настанени останалите, каза за БНР Варна Ива Парцалева, представител на Върховния комисариат за бежанците към ООН в България.

Спънка за интегрирането на бежанците в България е обучението по български език, където се разчита на ентусиазма на неправителствения сектор. У нас няма институция като Гьоте институт или Френския културен институт, която да провежда курсове по български език и да издава сертификати за неговото владеене, официално не се предоставя български език за бежанци.

Около 15% от украинските бежанци вече работят на трудови договори, но около 60% от тях са в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, които са сезонни. Достъпът до регулираните професии остава изключително труден.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС

Проучване на компанията за бизнес решения „Moneypenny“, сочи София като най-добрия град за преместване и живот на средния европеец след пенсиониране, пише сп. "Форбс". Класацията отчита фактори като средната цена на живота и нужните спестявания на..

публикувано на 06.08.24 в 12:53

На Преображение ще вали само в североизточните райони

През нощта ще преобладава ясно време, главно над Северна България с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб и ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Във вторник , 6 август, облачността ще е променлива, по-значителна в..

публикувано на 05.08.24 в 19:40
Димитър Главчев

Правителството отпусна средства за по-високи заплати във висшите училища

С прието днес постановление на Министерския съвет са одобрени  допълнителни разходи в общ размер 184 милиона лева за увеличаване на възнагражденията във висшите държавни училища и научни организации, считано от първи април тази година. Така се..

публикувано на 05.08.24 в 19:26