Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Материализация на сюрреализма" – оригинални творби на Салвадор Дали гостуват на Русе

Снимка: Facebook/ruseartgallery

Художествената галерия в крайдунавския град Русе е домакин на една уникална изложба, която предизвиква голям интерес. Под наслов "Материализация на сюрреализма" експозицията представя 60 оригинални творби на гениалния артист на ХХ век Салвадор Дали.

Посетителите могат да се запознаят с негови литографии, творби от сребро, гоблени, сериграфия върху коприна, дизайнерски произведения и пр.. Те са представени в пет тематични раздела – "Сюрреалистични цветя", "Дванадесетте апостоли или рицарите от кръглата маса", "Бенвенуто Челини", цикъл от илюстрации към "Старецът и морето" от Ърнест Хемингуей и други различни творения на Салвадор Дали.

Автографът на ексцентричния творец е общоприето доказателство за авторство и оригиналност на всяко от изложените произведения и е защитен от всички съществуващи закони за авторското право. Идеята е да се помогне на публиката да проследи как Салвадор Дали материализира своите възгледи чрез специален художествен език под формата на образи, които често придобиват нематериален вид, но се усещат ясно от зрителя, заявяват домакините на експозицията.

"Салвадор Дали нерядко е бил сравняван с Леонардо да Винчи и Микеланджело. Той е можел с фотографска точност да нарисува всякакъв предмет, да го пренесе от съня в действителността. Неговите картини и до ден днешен докосват хората" – каза пред БНР-Шумен кураторът на събитието Василий Кесаури. Той е и член на семейството, което притежава колекцията с творбите на Дали. Фамилията му има грузински корени, но от години живее във Франция.

Досега изложбата "Материализация на сюрреализма" е гостувала на галерии в Полша, Чехия, Латвия, Естония, Литва и Словакия. Частната колекция "Кесаури" притежава творби и на художници като Шагал, Дега, Тулуз Лотрек, а между 1300-1400 произведения от сбирката са на Салвадор Дали, твърди Василий Кесаури. Експозицията ще остане в Русе до края на месец октомври.

Съставил: Венета Николова

Снимки: Facebook/ruseartgallery, ruse.egov.bg
По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

Ще има български културен клуб в Охрид и македонски в Благоевград

Македонският президент Стево Пендаровски каза, че няма никакво намерение да обсъжда с България и своя колега Румен Радев въпроси свързани с историята и миналото. Пред телевизия "Телма" той заяви, че с България ще разговаря за реални европейски..

публикувано на 04.10.22 в 10:01

"Водна паша" в Южния парк на София

Световнопризнатият български скулптор Павел Койчев даде нов живот на скулптурната си композиция "Водна паша", като я разположи в езерото на Южния парк в столицата. "Идеята на творбата е свързана с Библията. Всички имаме нужда от пастир, Христос, защото..

публикувано на 01.10.22 в 14:00
Галерия „България“ е домакин на събитията от Съботния културен календар

Българско културно събитие всяка октомврийска събота в Рим

След поредица от концерти, изложби и срещи с хора на изкуството от началото на септември, сега Българският културен институт в Рим изненадва с новата си инициатива. Тя е наречена Съботен културен календар и в организацията ѝ се включват също културната..

публикувано на 30.09.22 в 09:54