Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Материализация на сюрреализма" – оригинални творби на Салвадор Дали гостуват на Русе

Снимка: Facebook/ruseartgallery

Художествената галерия в крайдунавския град Русе е домакин на една уникална изложба, която предизвиква голям интерес. Под наслов "Материализация на сюрреализма" експозицията представя 60 оригинални творби на гениалния артист на ХХ век Салвадор Дали.

Посетителите могат да се запознаят с негови литографии, творби от сребро, гоблени, сериграфия върху коприна, дизайнерски произведения и пр.. Те са представени в пет тематични раздела – "Сюрреалистични цветя", "Дванадесетте апостоли или рицарите от кръглата маса", "Бенвенуто Челини", цикъл от илюстрации към "Старецът и морето" от Ърнест Хемингуей и други различни творения на Салвадор Дали.

Автографът на ексцентричния творец е общоприето доказателство за авторство и оригиналност на всяко от изложените произведения и е защитен от всички съществуващи закони за авторското право. Идеята е да се помогне на публиката да проследи как Салвадор Дали материализира своите възгледи чрез специален художествен език под формата на образи, които често придобиват нематериален вид, но се усещат ясно от зрителя, заявяват домакините на експозицията.

"Салвадор Дали нерядко е бил сравняван с Леонардо да Винчи и Микеланджело. Той е можел с фотографска точност да нарисува всякакъв предмет, да го пренесе от съня в действителността. Неговите картини и до ден днешен докосват хората" – каза пред БНР-Шумен кураторът на събитието Василий Кесаури. Той е и член на семейството, което притежава колекцията с творбите на Дали. Фамилията му има грузински корени, но от години живее във Франция.

Досега изложбата "Материализация на сюрреализма" е гостувала на галерии в Полша, Чехия, Латвия, Естония, Литва и Словакия. Частната колекция "Кесаури" притежава творби и на художници като Шагал, Дега, Тулуз Лотрек, а между 1300-1400 произведения от сбирката са на Салвадор Дали, твърди Василий Кесаури. Експозицията ще остане в Русе до края на месец октомври.

Съставил: Венета Николова

Снимки: Facebook/ruseartgallery, ruse.egov.bg
По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изнасят на търг картини на Иван Мърквичка и Владимир Димитров-Майстора

Търг, посветен на модерното и поствоенно българско изкуство, включващ селекция от 104 произведения на изкуството, ще се проведе в София на 2 април в Hyatt Regency Sofia, предаде БТА. Сред творбите са знакови творби на Ярослав Вешин и три женски..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55