Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Германов: Народната песен е моят живот – докато мога, ще пея

Георги Германов
Снимка: архив

Изкуството на самобитния ни певец и инструменталист е добре познато, а стилното му изпълнение грабва сърцата на слушателите със своята емоционалност и топлота. Роден е в крайморския град Обзор, Бургаско, в семейство на бежанци от Мала Азия и Източна Тракия. Затова не е случайно, че се посвещава на странджанско-тракийския музикален фолклор. Едва 10-годишен Георги е отличен с първа награда на фестивал в родния си град за бавната песен "Думат ми, мале, хората". По-късно овладява акордеона и тамбурата – инструментите, с които често съпровожда соловите си изпълнения. Широк е репертоарният диапазон на именития ни певец, включващ песни от различни фолклорни области, стари шлагери и авторски песни.

Георги Германов дълги години работи в курортите около Варна, както и в един от музикалните състави на общината. Повече от 150 са записите му на странджански и тракийски песни за фонда на БНР-Варна. Има издадени над шест самостоятелни и четири сборни албума. Акцент в дейността на Георги Германов е личното му музикално творчество, за което често се доверява на стиховете на варненските поети. Години наред е и ръководител на любителски състави във Варненско. Издал е шест сборника с нотирани песни от своя репертоар, които са чудесно помагало за участниците в традиционния конкурс "С песните на Георги Германов". Наскоро изтъкнатият ни певец отбеляза своята 80-годишнина.

"Човек се изгражда в зависимост от това къде е пораснал и какво е слушал като дете – споделя за Радио България известният изпълнител. – Моят баща свиреше на гъдулка, дядо ми също беше известен гъдулар, майка ми пееше. Вкъщи често се събираха съседи, роднини и всички пееха. По бащина линия съм тракиец от малоазиатските българи, а по майчина – от източнотракийските българи. Дядо ми е от Дерекьой, но след Освобождението се преселва в България. Когато бях малък, населението в Обзор беше предимно преселници от Странджа. Имаше наследници на големи личности – Вълчан войвода, Ильо войвода... Най-напред от тях научих песни. Харесвам странджанските певци, на първо място Магда Пушкарова, Комня Стоянова, Георги Павлов, от младите – Костадин Михайлов, Лазар Налбантов.

На тамбура започнах да свиря късно – като оркестрант на "Златните пясъци" – продължава разказа си Георги Германов. – Този инструмент не е характерен за нашия край, но се научих как се настройва и започнах сам да свиря. Като акордеонист свиря в много групи. Много години бях в ансамбъл "Варна" като солист и оркестрант. Много сме пътували в чужбина – Англия, Испания и др. Спомням си едно турне в Нидерландия, бях заедно с Янка Рупкина и Увалийската група. Когато концертът свърши, ние се облякохме в цивилните си дрехи, но водещата дойде и каза, че публиката ни чака за бис. Излязохме, тъй както бяхме облечени и пяхме още половин час. На тези турнета разбрах колко много ценят и обичат нашата музика в чужбина. Съпругата ми много ме подкрепяше, тя ми беше пиар. Синът ми завърши музикалното училище, но има друга професия, сега пее и свири за себе си. Дъщеря ми изцяло се отдаде на моята професия. Във Варна създадохме читалище "Тракия в сърцето на Варна" с повече от 200 членове. Неотдавна имаше конкурс с моите песни, който завърши с голям концерт във Фестивалния комплекс. Залата беше пълна. Участваха и моите деца, внуци, правнучката ми Лилия, която е на 6 г. Обичам народната песен. Тя е животът ми. Аз без песен и музика не мога. Докато мога, докато се движа – ще пея и ще свиря."

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25