Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

In Transit: снимки от Нюйоркското метро се озовават в центъра на София

Снимка: Делян Вълчев

Точно преди година ви разказахме за фотографския проект „In Transit“ на българина Делян Вълчев. Изложбата включва 30 изображения, правени в метрото на Ню Йорк от 2014 година до началото на пандемията от Covid-19, които бяха показани за първи път в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна. Сега фотографският разказ на Вълчев гостува в галерия „Синтезис“ в София. До 10 септември може да видите прехода в емоциите ни, отразен в лицето на настоящето на мегаполисите. „Метрото на Ню Йорк е събирателен център, защото може би около 90 процента от гражданите му пътуват с него, без значение от техния социален, финансов или друг статус“, каза за Радио България фотографът.

Изложбата „In Transit“ представя именно този портрет на заедност в различията ни, с което се докосваме и до другата съществена тема в проекта – отчуждението. „Има безспорен феномен, че хората в големите градове са много по-самотни от тези в малките населени места. Човек е сам и анонимен сред тълпата. Ти си сред много хора, но никой с никого не се познава“ - обяснява Делян Вълчев.

Съставил: Весела Кръстева


По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Наградиха „Реките на София“ за опазване на европейското културно наследство

На церемония в Прага бяха отличени победителите в състезанието за Европейски награди за наследство - 2022 г. Сред 5-е носители на Голямата награда на “Европа Ностра“ е и българската инициатива "Реките на София". "Реките на София" отново ни..

публикувано на 27.09.22 в 14:10

Националният филмов център избра нов български кандидат за "Оскар"

След като на 21 септември филмът на Зорница София "Майка", избран за български кандидат за номинация в категорията за чуждоезичен "Оскар", отпадна от надпреварата заради неспазени технически изисквания, Националният филмов център определи нова българска..

публикувано на 24.09.22 в 13:00

Дни на българското кино ще проведат в Тунис през октомври

Посланикът на България в Тунис Веселин Дянков се срещна с Хайет Ктат Гермази, министър на културата на Тунизийската република. На срещата бяха обсъдени възможностите за развитие на културното сътрудничество между двете страни.  Министър Гермази..

публикувано на 23.09.22 в 16:03