Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин зае второ място на Международна олимпиада по биология

Петър Жотев
Снимка: личен архив

33-ата Международна олимпиада по биология се проведе преди дни в арменската столица Ереван. България е една от шестте страни-основателки на надпреварата през 1989 г, а състезанието тази година завърши с изключителен успех за четиримата ни представители, които влязоха в оспорвана надпревара сред над 250-те представители на 62 страни от целия свят.

Златен медал и историческото второ място в класацията, изпреварен единствено от състезател от Русия, завоюва единадесетокласникът от Софийската математическа гимназия (СМГ) Петър Жотев. Пред БНР- Варна той разказа, че това е второ негово участие в състезанието, което се състои от две части - теория и практика. Първата включвала 100 задачи с избираем отговор в рамките на 6 часа, а практическата - извършване на експерименти от зоологията, ботаниката, биохимията и биоинформатика, изследване на ензимна реакция и експеримент с фотосинтезата при растенията. След постигнатия успех сега Петър трябва да реши и най-важната задача в живота си –къде да продължи своето образование. Възможностите пред него са две - Германия или Швейцария. Признава, че най-много го привличат молекулярната биология и биохимията, а основната му цел в бъдеще е да работи като учен и да открива нови неща, с които да променя човечеството.

С отличия от арменската столица се завърнаха още Борислав Стоянов, Любослав Иванов и Яна Атанасова. Ръководител на отбора е доц. Албена Йорданова от Медицинския факултет на Софийския университет.

Съставил: Весела Кръстева


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За българите ЕС е демокрация, човешки права, законност и стандарт на живот

Българите ценят в ЕС най-много демокрацията, човешките права, върховенството на закона и стандарта на живот, сочат данните на "Евробарометър", представени на 26 юли от Еврокомисията, предава БТА. Попитани кои са силните страни на ЕС 38%, от българите..

публикувано на 26.07.24 в 14:16

Приемат кандидатури за резиденция за литературни преводачи от български

До 9 октомври е крайният срок за кандидатстване за изследователски резиденции за литературни преводачи от български език по проекта Archipelagos, съобщи фондация "Следваща страница". Резиденциите ще се състоят в Къщата за литература и превод в София през..

публикувано на 26.07.24 в 13:51
Доц. д-р Петър Шишков

Загиналият след избухването на складовете в Елин Пелин е виден учен, пиротехник

Именитият български учен доц. д-р Петър Шишков е загиналият при експлозиите в складовете за пиротехника в гр. Елин Пелин, предаде БГНЕС. Академичната общност на Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски" отдава почит и уважение към значимото дело и..

публикувано на 26.07.24 в 13:19