Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

В Истанбул Русия и Украйна подписват споразумение за зърно

В следобедните часове на 22 юли в Истанбул Русия и Украйна ще подпишат предложеното от ООН споразумение за освобождаване на износа на зърно от обсадените черноморски пристанища на Украйна, съобщи турското президентство, цитирано от ТАСС. Освен деблокирането на зърнения износ от Украйна се очаква споразумението да разреши и износа на зърно и торове от Русия. Предвижда в Истанбул да бъде създаден координационен център за зърнените доставки с участието на представители на ООН, Турция, Русия и Украйна. Очаква се „зърненият коридор“ да заработи до дни, а износът да става от три украински пристанища – „Одеса“, „Южен“ и „Черноморск“.
На 18 юли министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар, цитиран от Турското радио и телевизия, заяви, че е постигната принципна договореност за транспортирането на селскостопанска продукция през Черно море и продължават усилията по подписването на такъв документ.

ЕС пусна в антрето си Албания и Северна Македония

Албания и Северна Македония започват преговори за присъединяване към ЕС, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел на първата междуправителствена конференция, ръководена от чешкото председателство на Съвета на ЕС, и подчерта: "Това е исторически момент". Албанският премиер Еди Рама благодари на Фон дер Лайен, Ангела Меркел и Еманюел Макрон и изтъкна, че без техните усилия двете балкански страни не биха стигнали там, където са. Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски напомни, че страната му чака този ден от 17 години. "Отвори се вратата нашият македонски език да стане един от официалните езици в ЕС“, каза той. фон дер Лайен потвърди, че първото споразумение между ЕС и Северна Македония – за сътрудничество с "Фронтекс", ще бъде преведено на македонски език.
Предстои Европейската комисия да прегледа законодателствата на двете балкански държави относно съответствието им с европейското. Следват и преговори по 33 тематични глави, като за затварянето на всяка от тях ще е необходимо единодушното съгласие на всички държави-членки на ЕС. Това теоретично позволява при неспазване на ангажиментите, поети от Скопие и Тирана, страните-членки да налагат вето, пише „Дневник“.

Атина иска от Белград още информация за товара на падналия АН-12

Товарен самолет Ан-12, собственост на украинска компания, превозвал мини от Сърбия за Бангладеш, се разби край Кавала в късните часове на 16 юли, а екипажът му загина. По нареждане на външния министър Никос Дендиас, посланикът на Атина в Белград протестира пред сръбските власти, че не са дали предварително подробна информация за товарите в катастрофиралия самолет и изиска да бъде даден пълен списък на превозваната продукция, предаде от Гърция кореспондентката на БНР Катя Пеева. Според гръцкото Министерство на отбраната последните думи на украинския пилот преди да се взриви самолетът са били за горящ двигател и много технически проблеми. По мнение на военни експерти, пилотите са имали възможност да приземят машината на остров Лимнос, но отказали и са променили полета към Кавала. При извършените проверки на мястото на катастрофата не е открита радиация над нормите. Районът остава под охрана поне още месец, докато приключат всички проби.

Румъния ще подкрепя бизнеса на румънци, завърнали се от чужбина

В Румъния за трети път стартира програмата Start-Up Nation, подкрепяща финансово млади предприемачи. Новото този път е, че средства по нея за първи път ще се отпускат и на румънци, живеещи зад граница, предаде Радио Румъния. Максималната сума на помощта за проекти, създаващи едно работно място ще е около 20 000 евро, а за две работни места - около 40 000 евро. Условието е получателите на средствата сами да осигурят не по-малко от 5% от необходимата им сума.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС, start-upnation.ro


Още от категорията

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00