Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия атакува пристанище в Одеса, The New York Times открива свой офис в Киев

Пожари гасят огъня след ракетен удар по пристанището в Одеса
Снимка: EPA/БГНЕС

При ракетен удар от страна на Русия по пристанището в Одеса са нанесени незначителни щети по инфраструктурата на обекта, съобщава се за ранени. Ударът е нанесен с крилати ракети тип "Калибър". В заявление във Фейсбук президентът Володимир Зеленски определи удара като циничен и "удар по политическите позиции на самата Русия".
САЩ осъдиха ракетната атака. "Само 24 часа след сключването на сделката /в Истанбул, бел. ред./, позволяваща възстановяването на износа на украинска селскостопанска продукция през Черно море, Русия наруши поетите ангажименти като нападна историческото пристанище, от което би трябвало да започне отново износът", отбеляза Антъни Блинкън в заявление, публикувано на сайта на Държавния департамент на САЩ.
Турският министър на отбраната Хулуси Акар цитира изявления пред Анкара на руски официални представители, че Москва "няма нищо общо" с ударите по пристанището в Одеса, и че Русия "внимателно и детайлно проучва въпроса".
Въпреки инцидента, подготовката за подновяване на зърнения износ продължава. Транспортирането на украинско зърно по море ще започне скоро, е уверил турският президент Реджеп  Ердоган.
Делегация от членове на Конгреса на САЩ с участието на Адам Смит, председател на Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите, се срещна в Киев с президента Зеленски. "САЩ, заедно със съюзниците и партньорите си по света, застанаха до Украйна, осигурявайки икономическа, военна и хуманитарна подкрепа... Ще продължим да търсим начини да подкрепим президента Зеленски и украинския народ възможно най-ефективно, докато те продължават смелата си съпротива", заявиха в свое изявление гостите.
В Twitter Антон Герашченко, съветник на украинския вътрешен министър, съобщи, че The New York Times открива свой офис в Киев. "Ние открихме офис в Киев, за да отразяваме войната, която преобърна живота на милиони украинци и ги накара да се преселят далече извън пределите на страната си", е отбелязал помощник главният редактор на международния отдел на изданието Майкъл Слакмън, цитиран от Герашченко.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30