Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големите горещини притесняват гражданите и огнеборците в България

Снимка: архив

Вече няколко поредни дни термометрите в страната отчитат най-високите стойности за годината. Предупреждение за опасно горещо време с температури до 38-39 градуса има в 24 области на България. A с летните жеги значително нараства и опасността от възникване на пожари, които почти всяка година унищожават големи горски масиви и нанасят непоправими щети на природата. Сред сухата растителност пожарите се разпространяват бързо, обхващат големи територии, а труднодостъпните терени затрудняват придвижването на противопожарната техника и гасенето на огъня. За да бъдат избегнати поне част от причините, които водят до разпалването на някои от огнените стихии, министърът на земеделието в оставка Иван Иванов издаде заповед, с която се забраняват или ограничават, от 25 юли до 7 август включително, всички дейности, свързани с косенето и машинното почистване на затревените площи.


Въпреки забраните и суровите глоби за нарушителите, все още има и стопани, които палят сухи треви и стърнища, без да се съобразяват с високите температури. Повечето от пожарите възникват най-вече поради небрежност, каквито са и случаите наскоро във Видинско, където огънят изпепели пчелни кошери и земеделски постройки, а в бургаското село Изворище, вилната зона не за първи път пострада от огъня.

„До сутринта сме гасили тука, защото се палят дърветата постоянно- разказва жителка на селото. – До сутринта, до 08.00 часабях сама с мъжа ми.Тлеят и се запалват и затова сега седя тука да мога да се обадя на някого за помощ, защото като се качат температурите и пак се започва. Навътре сега има пожар и още го гасят. Събират сухите треви, палят ги и си заминават…и така стават пожарите. Природата загива, къщите изгарят…хора загиват. И всичко заради нас човеците.“


До края на месеца високите температури над България ще се задържат, а заради сушата обстановката в област Пловдив е силно пожароопасна, предупреждават служителите на Регионалната дирекция Пожарна безопасност и защита на населението в града. Само за една седмица - от 11-ти до 18 юли, екипи на противопожарните звена са погасили над 150 пожара в сухи треви, запалени отпадъци и горски територии. Подобна е ситуацията и в Старозагорска област, където в края на неделния ден, в ромския квартал „Лозенец“ две семейства с деца останаха без покрив, заради голям пожар. Пак през почивните дни там, заради жегите 120 души са потърсили медицинска помощ в спешното отделение на Университетската болница в Стара Загора. По думите на д-р Милена Василева, завеждащ спешното отделение, най-голям е бил броят на хората с хипертонични кризи, световъртежи и сърдечни заболявания. Особено застрашени са възрастните хора със сърдечно-съдови и хронични заболявания:

Много рискова група са и малките деца, заради нарушената им терморегулация. Освен пациентите със сърдечносъдови проблеми и ритъмни нарушения, хората с метаболитен синдром също трябва да се пазят, както и пациентите с онкологични заболявания. Много застрашени са и работещите на открито. Пациентите с хронична венозна недостатъчност също са в риск, защото приемат антикоагуланти. Затова, ако тези пациенти нямат неотложна работа навън е добре да си останат вкъщи. Стаята трябва да бъде прохладна и да се овлажнява. Ако все пак се наложи да излязат навън – препоръката е да се носи шапка, дрехите да бъдат от естествени материи и да се носят слънчеви очила. Важно е организмът  да се рехидратира, а количеството вода, което трябва да се изпива е минимум 3 литра.“


Заради високите температури в София, екипите на столична община започнаха да раздават бутилки с вода, а служителите на "Паркове и градини" имат задачата да следят работата на чешмите във всички паркове и градини на столицата. По думите на кмета Йорданка Фандъкова те са общо 56 и се проектира изграждането на още 10 нови чешми в зелените пространства.


Текст: Дарина Григорова /използвани са материали на Даниела Костадинова, БНР-Бургас и Кристина Русева, БНР-Стара Загора/

Снимки: архив, stolica.bg, БНР

По публикацията работи: Ива Делчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Времето ще е без промяна – остава облачно и дъждовно, няма давали на запад

Във вторник , 30 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 8°. През деня валежите от север над Централна и Източна България ще започнат да спират, но в Южна България ще продължават. Максималните температури ще са от 17..

публикувано на 29.04.24 в 21:00

България днес - 29 април 2024 г.

Започна Страстната седмица и поехме по пътя към вечното християнско чудо- Възкресението. Време, в което обръщаме поглед към последните земни дни от живота на Спасителя, преди да бъде разпънат на кръста и да поема греховете на целия човешки..

публикувано на 29.04.24 в 19:00

Вече можем да проверим дали сме включени в избирателните списъци

Българските граждани вече могат да проверят дали са включени в избирателните списъци От днес българските граждани могат да извършват проверка дали са включени в избирателните списъци за гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. на интернет страницата на..

публикувано на 29.04.24 в 14:55