Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Античното селище Акве Калиде край Бургас разбулва своите тайни

Снимка: burgas.bg

Част от ранен римски канал от І в. е бил разкрит по време на разкопки на римска баня на територията на античното селище Акве Калиде през настоящия археологически сезон. Намерени са и структури от средновековни помещения на хоросанова и калова спойка, както и част от средновековен зид, съобщиха от Регионалния исторически музей в Бургас.

При проучване на местността край черноморския град, са били открити също стари монети, предимно от 4-ти век, средновековни печати от 11-и век, както и големи количества художествена керамика от XII-XIII век.Преди дни, археолозите се натъкват и на уникална находка. Става дума за един изцяло запазен олтар с интересен надпис на латински от II в. сл. Хр. От него научаваме, че е издигнат в знак на благодарност към нимфите  (покровителки на изворите и дарителки на здраве) с посвещение от римски офицер, родом от Парма в Италия, изпратен да служи на Балканите.

Топлият извор при днешните Бургаски минерални бани е известен от векове. Поклонници от близо и далеч се стичали тук, за да се молят за здраве и да лекуват болежките си. Според исторически източници "Акве Калиде" възниква около минералните извори край днешния град Бургас, още през първото хилядолетие преди Христа. Тогава траките изграждат край горещия извор красиво светилище на Трите нимфи. Комплексът на термите заема площ от шест декара. Заради постоянния приток на хора към лековитата вода, около банята възниква цял град. Римляните нарекли мястото Акве Калиде - „Горещи води“, през 61 г. сл. Хр. император Нерон издига при светилището великолепна баня, по-късно сепоявяват и крепостни стени. През средновековието Акве Калиде става известен като Терма или Термополис (от гръцки - топъл град). През ХVІ век султан Сюлейман Великолепни оценява лечебните качества на водата и изгражда тук модерна за времето си турска баня.


В наши дни туристите могат да разгледат изцяло реставрираната баня на Сюлейман Великолепни, облицована с мрамор и характерната за Ориента керамика.

Съставил: Венета Николова

Снимки: aquae-calidae.com, burgas.bg
По публикацията работи: Марта Рос

Още от категорията

Откриване на масивна желязна котва

Port Baglar или Заливът на лозята разбулва хилядолетни тайни от дъното на Черно море

Подводната експедиция на Националния исторически музей в залива до нос Христос, южно от град Созопол, приключи преди дни с уникални находки, свързани с историята на корабоплаването и товаро-разтоварните дейности в тази част на българското Черноморско..

публикувано на 29.09.22 в 10:00

Отец Чъкърък от българската църква в Одрин е предложен за орден

Правителството предложи на президента да награди отец Александър Чъкърък с орден „Св. св. Кирил и Методий“ - първа степен. Отличието е за големите му заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство. Отец Александър Чъкърък е..

публикувано на 28.09.22 в 17:44

Български съкровища са част от международна изложба в Ню Йорк

До 19 февруари 2023 г. в Институтът за изследване на древния свят в Ню Йорк може да бъде видяна изложбата "Първите владетели на Европа".  Тя беше открита на 21 септември под слогана "Ритуал и памет: Древните Балкани и отвъд тях". Показаните артефакти са от..

публикувано на 23.09.22 в 12:36