Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Пирин пее“ там, където се срещат Рила и Пирин

Снимка: БГНЕС

Над 1500 участници от югозападните български общини ще събере фолклорният събор “Пирин пее” на 30 и 31 юли. По този начин в местността Предел, където се “целуват” планините Рила и Пирин, ще бъде отпразнувана и 60-годишнината от първото издание на фестивала, който представя опазени през вековете образци от българския фолклор и етнографската традиция.

Историята

Създаден през 1962, съборът “Пирин” пее се провежда веднъж на пет години до 1985, когато е закрит. От 1997 обаче отново радва своята вярна публика в местността “Предел“. "Пирин пее” не е фестивал, а движение за издирване, съхранение и популяризиране на изворни народни песни и традиции”- гордеят се жителите на близката община Разлог. 

Традиционно в рамките на събора се организират и чествания, посветени на 119 години от Илинденско-Преображенското въстание и 144 години от Кресненско-Разложкото въстание.

Тазгодишното 16-то издание на “Пирин пее” се провежда под патронажа на президента Румен Радев. Най-добрите изпълнители, изявили се на концертите, ще представят областта на Националния събор за българско народно творчество в Копривщица, който предстои от 5  до 7 август. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30