Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Продължават сраженията за Донбас и Херсон

Снимка: БГНЕС

Продължават активните военни действия в Донбас. От Украинският генераленн щаб написаха във Фейсбук, че са отблъснати всички руски атаки срещу Славянск, Бахмут и Святогорск. 

Руската частна военна компания "Вагнер" е натоварена да поеме цели сектори от фронта в Донбас заради сериозната липса на пехота, която изпитва Русия, съобщи британското министерство на отбраната, цитирано от REUTERS. 

През денонощието Русия продължи ракетния обстрел срещу множество украински селища. След разрушаването на клочови мостове над р. Днепър и притока Ингуленц руската армия по всякакъв импровизиран начин се опитва да прехвърля подкрепления и муниции към Херсон. Украинското оперативно командване Юг, обяви за унищожени 4 нови склада с руски муниции и нанасяне на 7 въздушни удари по руския плацдарм. 

Украински пилотно-хидрографски катер е поразен от мина, но е останал на вода в устието на р. Дунав. През украинските пристанища Измаил, Рени и Уст-Дунайск, както и през румънския канал Сулина продължава износа на украинско зърно към Европа и пристанищата на Румъния и България, прeдава UNIAN.

Eврокомисарят по външната политика Жозеп Борел пред испанската държавна телевизия RTVE.ES заяви, че в бъдеще ЕС ще спре да купува руски газ. „Решихме, че ще се отървем от твърде голямата енергийна зависимост, която изградихме от Русия и тя знае, че ще спрем да купуваме газ от нея“, казва дипломатът.

Още от категорията

Стево Пендаровски: „Имаме нужда от широка европейска солидарност“

Президентът на РС Македония Стево Пендаровски поздрави Азербайджан, България и Гърция, които помагат за свързването на целия регион. На церемонията в София, по официалното откриване на газова връзка Гърция-България , Пендаровски отбеляза, че новият..

публикувано на 01.10.22 в 18:13

Президентът на Сърбия Александър Вучич изрази надежда да отпразнуваме заедно българо-сръбската връзка през 2023г.

Президентът на Сърбия Александър Вучич поздрави България и Гърция на церемонията по откриването на газова връзка Гърция-България в София за успешното изграждане на интерконектор. По думите на Вучич, в началото никой не е вярвал колко важен ще се..

публикувано на 01.10.22 в 18:02

Откриването на интерконектора Гърция – България прави страната ни по-малко зависима

Интерконекторът Гърция – България прави страната ни по-малко уязвима. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев на церемонията по официалното въвеждане в експлоатация на газовата връзка Гърция-България, в Националния дворец на културата. По..

обновено на 01.10.22 в 17:35