Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Руският посланик в София е категорична, че хуманитарната работа на посолството на Русия трябва да продължи

Снимка: Facebook / @Посольство России в Болгарии

Посланикът на Русия в страната ни Елеонора Митрофанова изрази надежда следващото българско правителство ще бъде по прагматично от настоящото. В интервю за агенция ТАСС, направено в четвъртък, тя посочва, че България е членка на ЕС и НАТО, но ѝ е сложно да изгради своя линия на държание". Въпреки това, икономическата ситуация ще принуди страната ни да премине към "по-прагматичен подход". Митрофанова припомни, че споразумението с "Газпром" е валидно до края на годината и България би могла да възобнови договора, ако изпълни условията за плащане в рубли. По отношение на намаления състав на руското посолство в България, заради решението на кабинета "Петков" да изгони 70 руски дипломати, Митрофанова посочва, че ситуацията е изключително сложна, но Русия няма как да загърби отношенията си с България. 

"Тук има огромен брой наши сънародници, голям брой смесени бракове, хора, които харесват Русия – посочва в интервюто руската посланичка. – Затова трябва да продължим да водим хуманитарната работа въпреки всичките сложности". По думите на Елеонора Митрофанова България е една от най-близките на Русия славянски държави: 

"Тук са погребани 200 хиляди наши войници, освобождавали България. Българите много грижливо се отнасят към монументите на Руско-турската и Втората световна война, отбелязваме само единични случаи на вандализъм. И, разбира се, паметта на хората, сложили главата си за освобождението на България, не бива да предаваме – не можем просто да напуснем страната".

Още от категорията

Ще обявят част от "Капитан Андреево" за обект на националната сигурност

Правителството подготвя решение, съгласно което части от граничния пункт "Капитан Андреево" да бъдат обявени за обект на националната сигурност, каза пред bTV служебният министър на земеделието Явор Гечев. Обществената поръчка за изграждане на държавна..

публикувано на 06.10.22 в 10:25

В Прага ще търсят общ европейски отговор на руската инвазия в Украйна

Президентът Румен Радев ще участва в Прага в срещата на лидерите от 44 европейски страни. По искане на Франция, заради войната на Русия срещу Украйна форумът е в необичаен формат и освен 27-те държави в ЕС, ще участват още 17 поканени страни . По..

публикувано на 06.10.22 в 09:44

Румен Радев ще участва в срещата на върха във формат "Европейска политическа общност"

На 6 октомври, в Прага, държавният глава Румен Радев ще представлява страната ни на първата среща на върха във формат "Европейска политическа общност", инициативата за която е на френския президент Еманюел Макрон. На 7 октомври българският президент ще..

публикувано на 06.10.22 в 06:15