Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Президентът награди изпълнителния директор на Американския еврейски комитет

Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев връчи на изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис Почетен знак на президента на Република България. Отличието е за изключителния принос на Харис за развитието на приятелството между българи и евреи, защитата правата на човека, борбата с антисемитизма и всички форми на дискриминация. 
Радев подчерта, че България е спасила по време на Втората световна война близо 50 000 български евреи. „Историите и съдбите на спасените не трябва да се забравят, защото това е разказ за един безкръвен подвиг, това е урок по човечност и доброта“, каза президентът. Той добави, че именно този подвиг ни помага днес да се борим срещу всички прояви на мракобесие, защитавайки демократичните ценности.

Още от категорията

България и Египет обсъждат сътрудничество в енергетиката

Двустранното сътрудничество между България и Египет в енергетиката и икономиката обсъди президентът Румен Радев с египетския си колега Абдел Фатах ас-Сиси в телефонен разговор. Египет е сред износителите на втечнен газ и на електроенергия, а..

публикувано на 26.09.22 в 18:58

Според министъра на отбраната Русия няма да използва ядрено оръжие

САЩ ще отговорят "решително", ако Русия прибегне до ядрено оръжие в Украйна, и последиците за Руската федерация ще са катастрофални" , заяви съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан. Пред NBC той отбеляза, че в Москва са били..

публикувано на 26.09.22 в 08:29
Протести в Москва срещу обявената частична мобилизация

Лавров: Допълнително вписаните в Конституцията територии ще са под пълната защита на държавата

Западът се опитва да възроди еднополюсния модел под лозунга за „ред, основан на правила“, прокарва „разделителни линии“ на блокова конфронтация, води необмислен курс към разширяване на НАТО на изток, приближавайки военната инфраструктура на блока към..

публикувано на 25.09.22 в 09:52