Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заря Врабчева от Лондон: Възможността за работа в България винаги е в мислите ми

При срещите си с хора от цял свят представям най-хубавото от страната ни, казва българката

Снимка: Facebook/zarya.v.zarya

Умения, талант и доза късмет понякога са достатъчни, за да сбъднеш и най-дръзките си мечти. Именно те, както и липсата на предразсъдъци по отношение на произход, религия или убеждения, помагат на сънародничката ни Заря Врабчева да започне работа в реномирано лондонско дизайн студио, ангажирано със значими проекти в сферата на шоубизнеса.

"В моята работа е много важно умението за работа в екип с много и различни групи хора. Проектите, по които работи студиото, ме срещат с режисьори, продуценти, светлинни дизайнери. Затова е много важно да се адаптирам бързо и да се стремя процесът на работа да се развива гладко" – сподели в интервю за Радио България Заря Врабчева. – Трябва да бъдеш готов да приемеш, да се съобразиш и с друга гледна точка, както и да не налагаш само своята представа за нещата."

Признава, че преди да започне тази работа, е наблюдавала шоубизнеса с възхищение само отстрани, а днес е част от екипите, осъществили някои от най-внушителните събития на културната и музикалната сцена по света. Сред тях е настоящото турне на легендарната рок група Queen, създаването на специалната зала за поредица от мултимедийни спектакли на любимите на поколения в цял свят АББА, както и концертът пред Бъкингамския дворец по повод 70-годишнината от интронизацията на Кралица Елизабет Втора.

"Миналия август с нас се свързаха от BBC, които бяха продуценти на събитието и заедно с още две-три конкурентни студия, участвахме в конкурс – спомня си българката за събитието, привлякло милиони зрители от цял свят към английската столица през месец юни. – След като спечелихме и започнахме работа, разполагахме с около 9 месеца, за да го реализираме. Не сме имали директна среща с представители на кралското семейство. Освен музиканти, на сцената се изявиха актьори, хора от спортните среди, имаше и един сполучлив микс от мюзикъли, играни на лондонска и на световна сцена. Иначе селекцията от изпълнители беше изключителна – Алиша Кийс, Елтън Джон, групата "Дюран Дюран" и много други.“

ABBA

Що се отнася до музикалното завръщане на шведската четворка, сънародничката ни признава:

"Когато започнахме работа по този проект, аз ставах свидетел на неща, за които само бях чувала. През цялото време бяхме "на нокти" що се отнася до това как подобно нещо ще бъде възприето от публиката. Ядрото на цялото шоу е филмът, създаден от компанията за ефекти на Джордж Лукас. Всички движения и жестове на членовете на ABBA, бяха пресъздадени като холограми. Нашата задача беше да създадем пространството, което да се превърне в дом за техните аватари."

Независимо върху какво работи, Заря нито за миг не забравя своите корени и дом в България. Разказва за страната ни на всеки, който я попита откъде идва.

"Винаги представям най-хубавото от страната ни, а то е много – както богатствата на природата, които съм показвала със снимки, така и уникалната ни култура и история. Веднъж, по време на репетиция, пуснах откъси от албум на "Мистерията на българските гласове" на целия екип и всички бяха възхитени от неземната красота на тази музика. Тъй като дълги години съм се занимавала и с народни танци, и имам записи от концерти, съм ги пускала на много чужденци. Показвала съм им дори и някои стъпки."

Едва ли ще се изненадате, ако разберете, че след подобно общуване с хора от цял свят, Заря иска да осъществи своята следваща творческа идея именно у нас.

"Винаги досега във всичко, което съм правила, съм си задавала въпроса как опитът, който имам досега, мога да го приложа в нещо по-голямо и важно за мен. Затова и възможността за работа в България винаги е била в мислите ми. Много е приятно, когато се връщам тук, да видя промените, настъпили в културния живот у нас. Имам една идея за нов вид представление, което имах възможност да преживея наскоро, но все още не бих искала да издавам подробности" – не разкрива напълно мечтите си талантливата Заря.

Снимки: Facebook/zarya.v.zarya, ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите зад граница могат да подават заявления за гласуване и онлайн

От 12.00 часа българско време на 23 април 2024 г. на интернет страницата на ЦИК вече може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната . Електронните документи служат за образуване на избирателни секции извън страната (при подадени..

публикувано на 23.04.24 в 14:15

5 години хор "Булгапея" оглася Брюксел с български фолклорни песни

Българската акапелна формация "Булгапея" от Брюксел с диригент Надежда Николова отбеляза петата година от своето основаване, предаде БТА, позовавайки се на българското сопрано Анета Тодорова, която е част от хора. "В най-наситения с..

публикувано на 22.04.24 в 19:35
Ваня Которова

Ваня Которова от Будапеща - за народознанието като смисъл и възможност за себепознание

Легендарна е славата на българските градинари в Унгария, започнали да пристигат там още през ХІХ в. и допринесли за развитието на земеделието в тази централноевропейска държава. Те са причината и до днес в Унгария името „българин“ да звучи..

публикувано на 21.04.24 в 15:18