Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български ученици спечелиха медали от олимпиада по лингвистика

Снимка: mon.bg

2 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала спечелиха българските ученици на международната олимпиада по лингвистика, проведена на британския остров Ман.

Победители станаха Александър Димитров и Константин Георгиев от математическите гимназии във Варна и Русе. Среброто взе Гергана Петрова от Природо-математическата гимназия в Бургас. Трети останаха Александра Найденова от езиковата гимназия в Перник и Теодор Малчев от Софийска математическа гимназия.

Лингвистите са решавали задачи на редки езици от Кавказ, Северна Америка и Южна Азия с правене на паралели в развитието и промяната на думите в 3 езика.

Златният медалист Константин Георгиев е получил и грамота за най-добро решение. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Бургас почетоха паметта на загиналите в катастрофа с мигранти полицаи

Полицаи и граждани участваха в Бургас в благотворително пешеходно шествие в памет на двама служители на МВР – Атанас Градев и Йордан Илиев, загинали на пътя. Днес се навършват 2 години откакто автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище в морския..

публикувано на 25.08.24 в 13:41

Родителски организации защитиха Закона за предучилищното и училищното образование

Около 40 родителски организации от цялата страна подкрепиха промените в Закона за предучилищното и училищното образование, забраняващи пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата. Според тях Конституцията позволява ограничаване на..

публикувано на 25.08.24 в 12:22

Естония пуска две евромонети по дизайн на българина доц. Светлин Балездров

Естонската централна банка пусна колекционерска монета, чието художествено оформление е дело на българския дизайнер и преподавател в Националната художествена академия доц. Светлин Балездров. Монетата с номинал от 8 евро е изработена от сребро, има..

публикувано на 25.08.24 в 11:23