Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кризисен щаб ще търси решения за проблемите в енергетиката

Снимка: БГНЕС

Създаден е междуведомствен кризисен щаб за енергетиката със задача да "предложи решения за овладяване на хаоса и разрухата в сектора", да търси сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа. Той ще трябва да предложи механизми за контрол и снижаване на цените на горивата и електоенергията. Това обявиха на брифинг служебният премиер Гълъб Донев и служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Христов определи ситуацията в българската енергетика като критична. Той посочи, че са подсигурени количества газ до края на септември, но не и до края на годината. Договорените 7 танкера с втечнен газ от САЩ всъщност не са договорени, а са на ниво оферта. Не са осигурени и слотове за разтоварване на танкерите на газовите терминали, което допълнително ще вдигне цената. Цената на газа от Азербайджан също е в пъти по-висока. Компанията "Булгаргаз" е във финансова криза и невъзможност да се разплати, дори с тези договорени количества.

Христов обяви, че се подготвя търг за доставка на втечнен газ, който да осигури нуждите на страната до края на годината или на отоплителния сезон.

Още от категорията

Очаква се Азербайджан да увеличи доставките на газ

Има няколко други газови полета в Азербайджан, от които скоро ще започне да се добива газ и те ще допринесат за увеличаването на обема на доставките от страната. На церемонията по официалното откриване на газовата връзка Гърция- България в НДК,..

публикувано на 01.10.22 в 18:18

Германски инвестиции ще разкрият в България 3500 нови работни места

Стартират инвестиционни проекти в областта на производството на автомобилни компоненти и в областта на информационните и комуникационните технологии, които ще създадат близо 3500 нови работни места в България. Това стана ясно след срещи на министъра..

публикувано на 28.09.22 в 16:06

България и Румъния ще строят трети мост над река Дунав

България и Румъния се договориха за трети мост над река Дунав. Инфраструктурното съоръжение ще бъде изградено при Русе - Гюргево. За целта ще бъде подписано споразумение между двете държави. За това се договориха вицепремиерите на двете..

публикувано на 26.09.22 в 19:10