Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изложба с керамика от Чехия гостува в Бургас

Изложбата на известния чешки дизайнер на изделия от порцелан и керамика Роман Шедина остава част от културната програма на Чешкия център в България. След гостуването си в София, тя може да бъде разгледана и в Бургас до края на август. Експозицията е част от програмата по повод настоящото Чешко председателство на Съвета на ЕС и е представена от Националната художествена aкадемия – Филиал Бургас, а през септември ще гостува и в Градската художествена галерия на Пловдив. Тя е отражение на размислите на автора по въпроса, защо хората са заобиколени от керамични вази и какво се крие зад тази страст. 


Проектът на Шедина е придружен и от цитати и други творби, които допълват неговото творчество. Той безспорно има влияние в съвременното изкуство, тъй като негови произведения притежават Музеят на приложните изкуства в Прага, Моравската галерия в Бърно, Музеят на керамиката във Вестервалд (Германия), както и много частни колекции и галерии в Източна и Западна Европа.

Снимки: sofia.czechcentres.cz, Facebook / @nhaburgas
По публикацията работи: Иван Петров

Галерия

Още от категорията

Ще има български културен клуб в Охрид и македонски в Благоевград

Македонският президент Стево Пендаровски каза, че няма никакво намерение да обсъжда с България и своя колега Румен Радев въпроси свързани с историята и миналото. Пред телевизия "Телма" той заяви, че с България ще разговаря за реални европейски..

публикувано на 04.10.22 в 10:01

"Водна паша" в Южния парк на София

Световнопризнатият български скулптор Павел Койчев даде нов живот на скулптурната си композиция "Водна паша", като я разположи в езерото на Южния парк в столицата. "Идеята на творбата е свързана с Библията. Всички имаме нужда от пастир, Христос, защото..

публикувано на 01.10.22 в 14:00
Галерия „България“ е домакин на събитията от Съботния културен календар

Българско културно събитие всяка октомврийска събота в Рим

След поредица от концерти, изложби и срещи с хора на изкуството от началото на септември, сега Българският културен институт в Рим изненадва с новата си инициатива. Тя е наречена Съботен културен календар и в организацията ѝ се включват също културната..

публикувано на 30.09.22 в 09:54