Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Българският кораб "Рожен" е отплавал от украинското пристанище Черноморск

Снимка: архив

След петмесечен престой на пристанище "Черноморск" в Украйна, товарният кораб "Рожен", на компанията "Параходство Български морски флот", е отплавал рано тази сутрин от украинското пристанище Черноморск, съобщи МВнР.

Благодарение на ежедневна работа от страна българската държава с представителите на украинските власти, корабът е освободен и ще премине по договорения морски коридор за износ на зърнени товари. В съобщението на МВнР се посочва още, че по непотвърдена официално информация на украинските власти, българският плавателен съд пътува към Великобритания, а с него са потеглили още два кораба – "Поларнет" и "Нави стар", пренасящи общо 57 000 тона украинско зърно. Край Одеса трите плавателни съда, превозващи над 50 хиляди тона украинска царевица, ще се съберат в конвой и ще се насочат на юг. 

Властите в Киев планират през черноморските пристанища Одеса, Черноморск и Южни да осигурят капацитет на повече от 100 плавателни съда на месец и да бъде достигнат износ от над 3 милиона тона селскостопанска продукция месечно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00