Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

До Юпитер и обратно с ˮКак искам“

Снимка: FB/Jupiter7_official

ˮНа Луната танцуваме всички. 

На Плутон се чувствам ужасно самичък. 

На Сатурн не ни канят да пеем… 

На Юпитер сме номер едно - ˮЮпитер седем!“

Тази весела разходка из Космоса дължим на група ˮЮпитер 7“, а римите са от новата им песен ˮКак искам“. Групата съществува от около година. Една от първите ѝ изяви беше на Джаз фестивала в Банско през 2021 г. А преди дни са участвали във Фестивала на изкуствата в Копривщица. Младите изпълнители са възпитаници на Националното музикално училище ˮЛюбомир Пипков“. Няколко от тях успешно завършиха тази година, а за останалите това предстои през следващата. Всички са с класическо образование и затова е логично предположението, че ˮЮпитер“ идва от названието на Симфония № 41 на Моцарт. Оказва се, че ˮЮпитер 7“ е името на една от техните балади, която много харесват. Имат още 5 или 6 авторски песни и се надяват скоро да ги запишат.

Както сами ще се убедите, новото им парче ˮКак искам“ е свежо, лятно и динамично. Във видеото, наред с изпълнителите от групата, участват техни съученици и приятели – също от НМУ. Музиката, текстът и аранжиментът са на Нео Куртев – китара и вокал, и неговия баща Краси Куртев от група ˮАкага“.

Затваряйки очи за някои дребни несъвършенства, които отдаваме на младата им възраст, вярваме, че за ˮЮпитер 7“ предстоят още чудесни песни и радост от правенето на музика с верни приятели.

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

Още от категорията

Празнуваме музиката днес

На 1 октомври по традиция отбелязваме Световния ден на музиката. Празникът е учреден от Международния съвет за музика при ЮНЕСКО през 1974 г., по предложение на тогавашния му президент Йехуди Менухин. Големият цигулар, диригент и общественик е убеден, че..

публикувано на 01.10.22 в 08:15
Георги Димитров

Диригентът Георги Димитров получи наградата "Акад. Марин Големинов" – 2022

На 28 септември, рождения ден на Марин Големинов, в родния му град Кюстендил, по традиция се връчва награда на негово име. Тя се присъжда от авторитетно жури, в което участват известни музиканти, общественици и представители на общината. Носителят на..

публикувано на 29.09.22 в 14:10

Европейската джаз мрежа избра София за домакин на годишната си среща

Най-големите джаз фестивали на Европа избират София за провеждането на професионална среща за джаз на Стария континент. Европейската джаз конференция за пръв път ще се проведе от 22 до 25 септември в Софи я, като това е първото по рода си събитие в..

публикувано на 22.09.22 в 07:20