Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Пловдив честват "Денят на Ашурето"

Денят Ашуре в Пловдив
Снимка: БНР Пловдив

Хиляди пловдивчани и гости на града опитаха от сладкиша, който беше раздаден на празника "Денят на Ашурето". По традиция "Ашуре" се проведе в центъра на града пред Джумая джамия. За поредна година Мюсюлманското настоятелство и Районното мюфтийство организираха празника. На този ден мюсюлманите в България варят ашуре и го раздават на съседите си, независимо дали са мюсюлмани или друговерци. Това се прави с послание за мир, радост и берекет, каза Ахмед Пехливан, председател на Мюсюлманското настоятелство, предава БТА.

Празникът се отбелязва на 10-ия ден от месец Мухарем по мюсюлманското летоброене, защото се вярва, че тогава спасилите се от потопа с Ноевия ковчег намерили 10 вида храни и с тях приготвили легендарното сладко.


Още от категорията

Международна експедиция плава по Дунавския лимес

Корабът Danuvina Alacris - "Живият Дунав" , реплика на римска луксория, вече успешно измина разстоянието от Видин до Лом по българския бряг. Корабът е построен за 2 години в Германия по древната технология от 4 век пр. Хр. с антични инструменти...

публикувано на 04.10.22 в 11:21
Откриване на масивна желязна котва

Port Baglar или Заливът на лозята разбулва хилядолетни тайни от дъното на Черно море

Подводната експедиция на Националния исторически музей в залива до нос Христос, южно от град Созопол, приключи преди дни с уникални находки, свързани с историята на корабоплаването и товаро-разтоварните дейности в тази част на българското Черноморско..

публикувано на 29.09.22 в 10:00

Отец Чъкърък от българската църква в Одрин е предложен за орден

Правителството предложи на президента да награди отец Александър Чъкърък с орден „Св. св. Кирил и Методий“ - първа степен. Отличието е за големите му заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство. Отец Александър Чъкърък е..

публикувано на 28.09.22 в 17:44